Hoe wordt ons energieverbruik beïnvloed door de zomer- en wintertijd?

Onlangs moest de klok weer een uurtje terug. Zo leven we inmiddels weer op normale tijd. Elk jaar wordt dit gedaan in het laatste weekend van oktober. De wintertijd gaat dan namelijk weer in. In het laatste weekend van maart moeten we de klok weer een uur vooruit zetten. Op die manier beginne we dan weer aan de zomertijd. In het voorjaar is ook wel sprake van een gestolen uur. Dit komt doordat we in principe een kortere nacht hebben doordat de klok verzet wordt. Er zijn best veel mensen die hier echt last van hebben. Aan de wintertijd kunnen we juist een stuk beter wennen, dit is dan ook de goede tijd. 

Sinds 1977 gaat de zomertijd in 

Veel mensen snappen niet helemaal waarom er überhaupt twee verschillende tijden zijn in ons land. Dit komt onder andere doordat heel veel landen altijd dezelfde tijd hebben, zij veranderen de klokken nooit. Toch doen er circa 70 landen wel mee aan de zomer- en wintertijd, waaronder dus Nederland. We zijn hierbij wel laatkomers. Pas in 1977 ging het instellen van de zomertijd in in ons land. Dit heeft een aantal redenen. Zo konden de boeren langer buiten werken op het land, want het blijft langer licht. Daarnaast zou de verlichting een uurtje later aan moeten. Dit zou dus gunstig moeten zijn voor je energierekening, net zoals het energie vergelijken. Hoeveel nut het echt heeft valt nog altijd te betwijfelen.

Veel meer apparaten in huis dan in 1977

Als je 2020 vergelijkt met 1977 dan zul je natuurlijk veel verschillen zien. Zo hebben Nederlandse huishoudens op het moment een stuk meer elektrische apparaten in huis dan in de jaren ‘70 van de vorige eeuw. In iedere woning vind je naar alle waarschijnlijkheid wel een televisie, een laptop, een smartphone, een wasmachine, een vaatwasser, et cetera. Het mag dan buiten een uurtje langer licht zijn, alsnog worden al deze devicesgewoon gebruikt in de woning. Dit is het geval in de zomertijd, maar natuurlijk ook in de wintertijd. Kunnen we langer buiten blijven zitten? Dan heeft dit wel een positief effect op het energieverbruik. De elektrische apparaten van binnen gebruiken we buiten immers niet. 

Meer energieverbruik in de wintertijd

De effecten van zomertijd op ons energieverbruik is niet echt uitgebreid onderzocht. Dit is wel gedaan voor de wintertijd. Uit dit onderzoek zijn een aantal interessante resultaten gekomen. Zo blijkt uit de studie dat het energieverbruik met de ingang van de wintertijd direct stijgt met meer dan 2,5 procent. Dit komt onder meer door het terugzetten van de elektrische klokken. Ook het gebruik van meer verlichting en elektrische verwarmingen zorgt voor een hoger energieverbruik.Ofdit daadwerkelijk voor een hogere rekening voor je energie zorgt over het hele jaar is nog maar de vraag.

Zomertijd wordt mogelijk afgeschaft

Op 26 maart 2019 stemde het Europees Parlement voor het wetsvoorstel om de zomertijd af te schaffen. Toch wordt deze tijd op het moment nog altijd gebruikt. Het wetsvoorstel wil dat landen in 2021 voor het laatst de zomertijd starten. Toch lijkt dit nog wat langer te duren. Het Europees Parlement mag dan wel de goedkeuring hebben gegeven, hiermee zijn we er nog niet. Er zullen namelijk nog discussies komen in de Europese Raad, wat nog niet gedaan is. Het is hierdoor zeer onwaarschijnlijk dat de zomertijd echt al per 2021 afgeschaft gaat worden, de kans is groter dat dit toch nog langer gaat duren. De discussies en de procedures om dit allemaal af te handelen duren namelijk relatief lang, het is vrijwel onmogelijk om dit op tijd af te ronden. 

post

Plaats een reactie