Hoeveel invloed heb ik op mijn energiekosten?

De energierekening kan soms een bron van ergernis zijn want de kosten stijgen alsmaar. We vragen ons menigmaal dan ook af: Hoeveel invloed heb ik op mijn energiekosten? Elke heffing die de belasting oplegt, of de netbeheerder die extra kosten in rekening brengt. Nee daar hebben we helaas geen invloed op. De netbeheerder moet extra kosten maken met betrekking tot het onderhoud van ons elektriciteitsnetwerk. Wij mogen dan weer een hogere energiepost tegemoet zien. Dat geldt ook voor de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en de tarieven voor energie en gas. Deze factoren kunnen onze energiekosten flink verhogen.

Hoeveel invloed heb ik op mijn energiekosten?

Waar het de tarieven voor energie en gas betreft daar kunt u iets tegen doen. U kunt bijvoorbeeld elk jaar weer overstappen naar een andere energieleverancier. De energiebelasting betalen we per kWh en m3 gas, dus als we minder verbruiken hoeven we ook minder belasting af te dragen. Met slimme trucs kunt u dus echt wel uw energiekosten verlagen. Er zijn meer dan voldoende tips waarmee we uit de voeten kunnen. Het punt is alleen om het ook in de praktijk te brengen. Soms is dat even een opgave maar echt niet onoverkomelijk. Het is juist simpel om te doen maar we blijven vaak haken in de uitvoering ervan. Want ja, in de ochtend zijn we al zo moe, en laten ongemerkt de kraan stromen tijdens het tanden poetsen.

Begin de dag goed en volg een vast patroon

Of we willen goed wakker worden dus blijven we maar langer onder de douche staan. Wist u wel dat een wisseldouche dus van warm naar koud beter werkt? Het lichaam schrikt dan van de lagere temperatuur en wordt dan echt wel wakker. Te lang onder de douche staan zorgt er ook voor dat u minder tijd heeft om te ontbijten. Houdt de dagelijkse rituelen dus strak voor u zelf. Dat went vanzelf en op een gegeven moment weet u niet beter. We springen onder de douche, zetten de timer op vijf minuten. En erna is het snel afdrogen, tanden poetsen (waar we niet de kraan laten lopen) en ontbijten. Erna vervolgen wij onze dag.

Bekijk uw gewoonten met betrekking tot het verwarmen van de woning

Zo gaat u ook met een geruster gevoel de deur uit en is de kans klein dat u dingen vergeet als u een vast ritme aanhoudt. En ruim 20% van ons gasverbruik gaat op aan douchen, dus als u dat percentage verlagen wilt is u zelf gewoonten aanleren de beste oplossing. Korter douchen is het advies waardoor u langer tijd heeft voor het ontbijt of andere voorbereidingen van uw dag. Als u de hele dag werkt is het eigenlijk niet nodig om s’morgens uw verwarming aan te zetten. Het kan uiteraard wel maar zo lang bent u niet thuis als het goed is. De gaskosten kunnen flink verlaagd worden door enkel de woonkamer te verwarmen. En houdt ramen en deuren gesloten in de koude maanden. Op die wijze zult u uw energiekosten al gauw met €250 per jaar verlagen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Maak slimmer gebruik van de slimme meter

De kans is erg groot dat u al een slimme meter heeft. Door een app te installeren op de telefoon of tablet kunt u een beter inzicht krijgen in uw verbruik. In realtime ziet u dan op welke tijden u het meeste aan energie of gas verbruikt. Wel zo handig, want dan kunt u vervolgens meteen ingrijpen. De energieverbruiksmanager kan laten zien of een bepaald apparaat teveel energie verbruikt. We willen natuurlijk geen onverwachte hoge jaarafrekening krijgen. Want dat betekent: Bijbetalen! Daarom blijft het van belang dat u zelf de controle houdt over uw energiekosten. Want hoeveel wordt er verbruikt en vooral belangrijk: Waaraan?

Leer ook de kinderen besparen

Als u een gezin heeft dan kan het zijn dat de kinderen vaak vergeten de verlichting uit te doen in de slaapkamers. Leer ze dan ook aan om dit vooral wel te doen. Ook kunt u ze aangeven dat wanneer zij klaar zijn met hun apparatuur zoals de tv of de computer dat zij deze volledig uitzetten. Een standbykiller of stekkerdoos waarop met één druk op de knop alle apparaten van het stroom af gaan zijn handige hulpstukken. Zoals u ziet heeft u veel invloed op uw energiekosten. Zorg ten alle tijde dat u niet de controle daarover verliest. Dan valt het reuze mee wanneer de jaarafrekening zich aandient.

8.3/10 - (56 stemmen)

Plaats een reactie