Ik vermoed een gaslek wat nu?

Ik vermoed een gaslek wat nu? Het is noodzaak wanneer u een gaslek vermoed om allereerst de ramen en de deuren wagenwijd open te zetten. Dan kan de gaslucht in ieder geval de woning verlaten. Draai ook de hoofdkraan van uw gasaansluiting dicht. Vuur maken is verboden, dus ook niet het gasfornuis gebruiken, of een sigaretje aansteken is uit den boze. Bij uw gasmeter zit ook de hoofdgaskraan draai deze dicht. Verder kunt op signalen letten. Ziet u bijvoorbeeld condens op de ramen? Dat zou een aanwijzing kunnen zijn van een gaslek. Ook kunt u de waakvlam van uw geiser, ketel of kachel bekijken. Hoe hoog is de vlam en welke kleur heeft de vlam? Is deze oranje of geel gekleurd dan is er iets aan de hand.

Ik vermoed een gaslek wat nu?

Bel in ieder geval ook het storingsnummer 0800- 9009 en geef aan dat u een gaslek vermoedt. Ook kunt u de installateur of onderhoudsmonteur bellen en een afspraak maken. Zij zullen zo snel mogelijk langskomen om het gaslek op te sporen. Dit kunt u niet zelf doen. Daar zijn toch echt professionals voor nodig. Verlaat zonodig uw woning en blijf weg totdat de situatie weer veilig is.

Zelf een gaslek opsporen?

Wilt u een klein gaslek opsporen bij uw gasfornuis of ketel? Neem dan een beetje zeepsop ter hand, als u dit smeert op de leiding of koppeling en u ziet het bubbelen? Dan weet u daar zich daar een lek bevind. In ieder geval nooit een aansteker of lucifer erbij houden. Want dat is natuurlijk levensgevaarlijk. Haal ook de elektriciteit ervan af. Want een zeer klein vonkje kan vuur veroorzaken. De netbeheerder zal na het melden van het gaslek direct in actie komen. Zo nodig sluiten ze tijdelijk de gasaanvoer uit. Eigenlijk heeft ook gas geen lucht, maar dit is eraan toegevoegd. Juist om een gaslek te kunnen waarnemen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Bekende klachten bij een eventuele gaslek

Wat ook vaak voorkomt bij een gaslek is dat u en uw medebewoners zich niet goed voelen. Misselijkheid en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten wanneer er een gaslek is. Het is dus van belang dat u elke dag goed ventileert. Zet ramen s’nachts op een kiertje. Zo komt er altijd verse lucht binnen en wordt lucht van binnenshuis weer afgevoerd. Zorg dat uw cv-installatie elk jaar gecontroleerd wordt. De monteur zal eventuele gebreken dan opmerken en zonodig er wat aan doen. Heeft u een schoorsteen in de woning? Laat deze ook eens per jaar schoonmaken door een erkend bedrijf.

Koolmonoxide is zeer giftig!

Het is sowieso aan te raden om een koolmonoxidemeter in huis op te hangen. Meerdere zelfs, in kleine vertrekken, en waar er weinig ventilatiemogelijkheden zijn. De koolmonoxide melder zal heel hard gaan piepen wanneer het koolmonoxide gehalte te hoog is. Gas ruikt u, maar koolmonoxide niet! En het zeer giftige gas kan ervoor zorgen dat u bewusteloos raakt, en zelfs erger: met de dood tot gevolg. Ook hier komt ventileren weer bij kijken, want een goede ventilatie voert vervuilde lucht af.

Na gebruik van het gasfornuis is het verstandig om telkens het gaskraantje dicht te draaien. Dat wordt op een gegeven moment een automatisme.

9.4/10 - (70 stemmen)

Plaats een reactie