Is een groencertificaat een garantie voor groene stroom?

Een groencertificaat wordt verstrekt bij groene stroom of gas. Of het een echte garantie is dat valt te betwisten. Want meestal gaat het dan om groene stroom opgewekt uit het buitenland. En eigenlijk draagt dat niet bij aan ons stroomnet. Het is hier immers niet opgewekt en daarmee dus ook niet echt duurzaam. Maar spreken we over groene stroom wat we af gaan nemen? Dan is kiezen voor een energieleverancier die echt groene stroom in Nederland opwekt de beste keuze.

Is een groencertificaat een garantie voor groene stroom? Als het uit Nederland komt wel

Alleen dan weet u zeker dat uw groene stroom uit een Nederlandse bron komt. U kunt dat bekijken in een energievergelijking. Als u het u zelf makkelijk wilt maken dan vinkt u ook direct aan groene stroom uit Nederland. Het groencertificaat bewijst natuurlijk wel dat de stroom afkomstig is van een groene bron. Maar let dus op of de stroom hier is opgewekt. We hebben er weinig aan als het van een Franse waterkrachtcentrale afkomstig is. Mooi natuurlijk want het is niet opgewekt uit fossiele energiebronnen. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Windenergie uit Nederland met groencertificaat?

Als u de term Garantie van Oorsprong ziet dan is dat dus een groencertificaat een garantie voor groene stroom. U kunt ook het stroometiket van de energieleverancier doornemen. Dan ziet u meteen waar de stroom vandaan komt. Zo zult u bijvoorbeeld achter zon 30% zien en achter windenergie 70%. Op die manier krijgt u een indicatie. Let dus goed op de herkomst ervan. Een garantie van Oorsprong wordt afgegeven wanneer er een megawatt groene stroom is opgewekt. Een energieleverancier mag deze GVO verhandelen om de herkomst te duiden. Gaat het dus om buitenlandse groene stroom dan wordt dit in de volksmond sjoemelstroom genoemd. En dat is ook logisch want het is niet in Nederland geproduceerd. Een energieleverancier die in Nederland investeert in groene stroom kunt u dus beter kiezen.

Duurzaamheidspercentage Nederland te laag

Waarom energieleveranciers investeren in groencertificaten heeft te maken met het feit dat wij zelf nog te weinig groene stroom produceren. De oplossing daarvoor is om zelf meer duurzame energie te produceren. Nederland is dan ook bezig het aanbod te verduurzamen. Maar dat heeft tijd nodig. Als u duurzame energie hoog in het vaandel heeft staan dan kunt u dus zoeken daarop. Als u de opties aanvinkt dan hoeft u niet alles per aanbieding uit te spitten. Dat hebben wij al voor u gedaan. Voor echt groene stroom betaalt u iets meer. Maar het gaat hier niet om honderden euro’s per jaar zoals dat vroeger wel het geval was.

CO2 gecompenseerd gas

Gas vergroenen is ook zo’n ding. Wanneer gas verduurzaamd wordt dan komt er meestal biomassa bij kijken. Maar ook hier worden kanttekeningen bij gezet. Want biomassa hoeft niet altijd duurzaam te zijn. Als biomassa niet aan bepaalde voorschriften voldoet dan is het niet meer duurzaam. Vertogas is de instantie die groen gas certificeert. De productievoorschriften zijn streng. Groen gas kan echt groen zijn als het met GFT afval is gemaakt en dan moet het ook in Nederland gebeurd zijn. Worden er houtkorrels verbrand dan komen de kanttekeningen op. Want hierbij komt wel weer CO2 vrij. Boerenbedrijven vergisten ook wel bermgras of de mest van hun koeien. Dan is het wel weer 100% duurzaam geproduceerd.

Dus of een groencertificaat een garantie voor groene stroom is dat kunt u zelf bepalen. Omdat u uw eigen wensen het beste kent. Als de herkomst er voor u niet toe doet maar wel groene stroom wilt dan kan dat. Maar vind u de herkomst van uw groene stroom even zo belangrijk? Dan is kiezen voor de duurzaamste energieleverancier voor u de juiste keuze. Daar kunt u dan rekening mee houden als u overstapt.

8.9/10 - (68 stemmen)

Plaats een reactie