Is het wijs om te kiezen voor een driejarig energiecontract?

Is het wijs om te kiezen voor een driejarig energiecontract? We zouden haast denken in de tijd van de stijgende energiekosten dat kiezen voor een driejarig energiecontract wijs is. Maar toch is dat niet zo. Het klopt dat onze energierekening steeds duurder wordt. En dat hebben we de laatste jaren dan ook gemerkt in de portemonnee. Gelukkig biedt de liberale energiemarkt altijd oplossingen. Want we kunnen ieder jaar weer kiezen voor nieuwe kortingen. Deze zorgen ervoor dat we weer minder hoeven af te dragen aan de energieleverancier.

Waarom het niet wijs is om te kiezen voor een driejarig energiecontract

Soms zien we door de bomen het bos niet meer. Er zijn dan ook zoveel energiecontracten te kiezen. Eenjarige energiecontracten , tweejarig, driejarig en zelfs vijfjarig. Logischerwijs met al die stijgingen zijn we geneigd om het tarief voor energie en gas dan voor lange tijd vast te willen zetten. Maar dat is paniekvoetbal spelen. Laat u zich niet onder druk zetten van wat er gebeurd op de energiemarkt. Want er veranderd in de tussentijd zoveel. Een energiecontract aangaan dient weloverwogen te gebeuren. Bij de keuze voor een driejarig energiecontract moet u beseffen dat wisselen van energieleverancier in de tussentijd niet kan. Het is niet onmogelijk maar het kost u wel geld.

Is het wijs om te kiezen voor een driejarig energiecontract?

U gaat namelijk de verplichting aan om drie jaar klant te blijven. Deze plicht dient u na te komen. Als u dan na een jaar een goedkopere energiedeal ziet, en u wilt overstappen? Dan brengt de energieleverancier u hiervoor een opzegboete in rekening. Want u hebt zich dan niet aan de verplichting om klant te blijven voor drie jaar gehouden. Dat is dan enorm zonde want u boort daarmee die aantrekkelijke welkomstkorting door de neus. En we beloven u dat die welkomstkortingen er ieder jaar weer zijn. Dan is kiezen voor een driejarig overbodig. Als u niet zo van het overstappen bent dan kunt u uiteraard kiezen voor een driejarig contract.

Stapt u niet graag over?

Maar wat is dan de reden waarom u niet graag overstapt? Want er is zoveel veranderd de laatste jaren. En energie vergelijken is een stuk gemakkelijker geworden. Met een aantal gegevens krijgt u binnen no time een uitgebreide energievergelijking voor uw neus. De jaarlijkse kosten en overige kosten staan duidelijk vermeld. En het belangrijkste? De goedkoopste energieleverancier zetten we bovenaan. Zo valt het direct op of u teveel betaalt of niet. U weet nu ook hoeveel u elk jaar afdraagt aan de energieleverancier. Leg dat bedrag naast de bedragen in de energievergelijker. Trek deze van elkaar af en zie het verschil.

Als u eenmaal het verschil weet en hoeveel u kunt besparen dan zou dit u moeten overhalen om over te stappen. Ieder jaar behalen duizenden overstappers daarmee een voordeel van gemiddeld €250. Vermenigvuldig dat bedrag met 3. Dan komen we uit op €750 aan besparing. Dit loopt u tijdens de looptijd van drie jaar dus mis. Dat is een boel geld wat u dan laat liggen. Probeer het maar eens uit met een energievergelijker. Vul uw postcode, adres en verbruik in. Binnen seconden ziet u wie de goedkoopste energieleverancier op uw woonadres is.

Overstappen is makkelijk

Maar goed u bent niet verplicht om over te stappen laat dat wel duidelijk zijn. Als u het zo prima vind dan is dat toegestaan. Zelfs als u nooit wenst over te stappen. Maar de geboden kortingen zijn enorm aantrekkelijk en voor het overstappen zelf hoeft u niet veel te doen. Het overstapproces op zich hoeft u niet te doen. Dat doet de nieuwe energieleverancier voor u.

8.3/10 - (70 stemmen)

Plaats een reactie