Is jouw tv energiezuinig?

Door meer tijd thuis door te brengen kijken we meer tv. Maar is jouw tv energiezuinig? Als je nog gebruik maakt van één van de eerste plasma schermen dan niet. Deze televisie’s verbruiken veel meer stroom dan de huidige modellen. Door te kijken naar het energielabel van je tv weet je of deze energiezuinig is of niet. En hoe groter het scherm hoe meer stroom deze verbruikt.

Is het tijd voor een nieuwe tv?

Het kan dus lonen om een nieuwe televisie te kopen, en als je dat toch al van plan was bekijk dan vooral het energielabel ervan. Vaak denken we dat enkel de wasmachine en wasdroger de stroomvreters zijn, dit is ook zo maar een tv kan ook een stroomvreter zijn. De plasma tv werd vooral aangeschaft om zijn beeldkwaliteit. Als we nu kijken in de winkels dan zien we enorm zuinige televisies. Randapparatuur zoals een dvd speler of HD recorder kan ook veel meer stroom vreten.

Is jouw tv energiezuinig?

Zet de randapparatuur in ieder geval geheel uit voordat u gaat slapen, het voorkomt immers ook kortsluiting of brand. En door de apparaten uit te zetten verbruiken ze geen stroom. Vanaf 2014 kwamen er steeds meer zuinige televisies op de markt. En de ene is zuiniger dan de andere. Natuurlijk zet je de televisie niet direct bij het oud vuil zodra er een zuinigere variant op de markt komt. Maar als jouw tv echt meer dan tien jaar oud is, dan kun je gerust een nieuwe tv overwegen.

Een grote tv verbruikt meer dan een kleine tv

We hoeven echt niet meteen voor het allernieuwste en grootste te gaan. De grootte van de beeldschermen nemen ook steeds meer toe. Maar een heel groot beeldscherm kan niet altijd qua ruimte in de woonkamer. Vroeger hadden we televisies met een doorsnede van 81 centimeter ofwel 32 inch. Dit is wel veranderd en men gaat toch voor een groter exemplaar. Gemiddeld genomen kiezen consumenten voor een tv tussen de 40 inch en 50 inch. Groter kan natuurlijk maar het moet wel passen in het interieur. Als je in een flat woont waarvan de woonkamer niet heel groot is, dan volstaat een 40 inch of 50 inch beter.

Je kunt zelf natuurlijk ook de kleuren van je beeldscherm aanpassen, dit verlaagt je energieverbruik ook.

Daarbij kun je kijken naar een A++ label. Hoe meer plussen erachter staan hoe zuiniger de tv is. Met een A++ label zal je ongeveer €10 t0t €15 kwijt zijn aan energiekosten per jaar. Een energielabel B zal je dus twee keer zoveel kosten per jaar aan energiekosten. Hierbij gaan we dan even uit van een 40 inch beeldscherm.

Een nieuwe tv hoeft niet heel duur te zijn

Een nieuwe televisie kan duur zijn, maar dit hangt dus af van jouw wensen en voorkeuren. Ga je voor een ultra moderne tv met allerlei toeters en bellen dan betaal je met gemak €1000 of meer. Dit hoeft natuurlijk niet persé. Voor €500 kun je ook prima een energiezuinige tv aanschaffen. Steek de stekker van je tv in een standby killer of stekkerdoos waarop een knop zit die aan en uit gezet kan worden. Dan verbruikt de tv s’nachts dus ook geen stroom, net als alle andere apparatuur die op de stekkerdoos aangesloten zitten.

Als je energiezuiniger in huis wilt zijn met alle apparatuur dan ben je op de goede weg. Door eenvoudig alle apparaten aan te sluiten op stekkerdozen voorkom je al een hoger verbruik, dan moet je de stekkerdoos uiteraard wel uitzetten. De tv aan laten staan terwijl niemand kijkt hoeft ook niet. Stroom is in tegenstelling tot aardgas goedkoper. Dus het zal niet schrikbarend duur zijn, maar door te bezuinigen zul je ook de CO2 uitstoot verlagen. Stekkers laten zitten is dus onnodig en zorgt voor onnodig verbruik.

9/10 - (2 stemmen)

Plaats een reactie