Is mijn stroom echt duurzaam?

We lezen vaak genoeg over sjoemelstroom en daar bedoelen ze mee dat grijs groen wordt gemaakt. Daarom vraagt men zich dan ook af: Is mijn stroom echt duurzaam. En hoe komt u erachter of uw stroom echt duurzaam is? Ten eerste door de herkomst te herleiden. Waar komt de groene stroom vandaan? Komt het van een zonnepark uit Duitsland? De productie van groene stroom moet in Nederland opgewekt zijn om echt duurzaam te zijn. Dus vanaf een windpark, zonnepark of biomassa centrale uit Nederland. Dan pas spreken we van echte duurzame energie.

Is mijn stroom echt duurzaam?

Wordt het in het buitenland opgewekt? Dan wordt het vaak met een garantie van Oorsprong geleverd. Deze GvO’s kopen energiebedrijven in om stroom te verduurzamen. Maar eigenlijk spreken we dan van sjoemelstroom. Het heeft namelijk niets bijgedragen aan onze eigen verduurzaming. Wanneer er een GvO wordt verstrekt dan is dit certificaat te koppelen aan waterkracht energie uit het buitenland. De energiebedrijven blijven voorts dan wel grijze stroom leveren onder dat certificaat. En dat is natuurlijk niet zo netjes. Het mag dan doorgaan voor duurzame energie. En dat is het eigenlijk niet.

Hoe schoon is de bron waarvan de stroom vandaan komt?

Als u tijdens het energie vergelijken een groene stroom product ziet check dan de herkomst ervan. Alleen zo weet u zeker of u met sjoemelstroom of met echt groene stroom te maken heeft. In onze energievergelijker geven we vooraf al de mogelijkheid om te zoeken op duurzame energie uit Nederland. Zo scheidt u het kaf al van het koren. Dan hoeft u niet bang te zijn dat er sjoemelstroom aanbiedingen tussen zitten. Neem de tijd om de verschillende aanbiedingen te doorzoeken.

Fossiele brandstoffen raken uitgeput en veroorzaken CO2 uitstoot

We typeren grijze stroom wanneer het gemaakt wordt uit fossiele brandstoffen. Bij de productie daarvan komen broeikasgassen vrij. Groene stroom typeren we als het uit een schone en hernieuwbare bron komt. Deze bronnen zijn hernieuwbaar en altijd voorradig. De productie uit deze bronnen is veel beter voor ons milieu. Het zal ons klimaat niet aantasten, en het raakt nooit op. De zon is een voorbeeld ervan, daarmee wekken we zonne-energie op. De wind ook een mooi voorbeeld waaien zal het regelmatig, en vooral in Nederland. Energie produceren met waterkracht is ook duurzaam. Maar dan moet het wel milieuvriendelijk gebeuren. Want een grote waterkrachtcentrale kan ons ecosysteem en vissen aantasten.

Biomassa grotendeels duurzaam mits de juiste grondstoffen worden vergist

Biomassa kan geproduceerd worden uit ons eigen huis, tuin en keukenafval. Mest van koeien is ook geschikt materiaal om biomassa energie van te maken. Als het met afval of mest gemaakt is dan spreken we van echte duurzame biomassa energie. Komt er verbranding van hout bij kijken? Dan is biomassa niet zo duurzaam. Sommige vergistingsprocessen met mest kunnen ook minder duurzaam zijn. Omdat het een gemengd product betreft en dat is slechter voor het milieu.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zo wordt kernenergie ook wel getypeerd als duurzaam. Dat kan deels kloppen want er komt weinig CO2 vrij bij de productie. Maar kernenergie kan juist heel gevaarlijk zijn. Dit is omdat er radioactief afval overblijft, en dat is moeilijk op te slaan. Nucleaire rampen kunnen daar uit voortkomen. Uranium is dan wel een grondstof uit de aarde maar dit raakt uiteindelijk op. Kernenergie is dus eigenlijk niet als duurzaam te typeren. Lees ook het artikel niet-duurzame energie.

Zoeken naar echte duurzame energie doet u met EnergieVergelijker.com!

Als u besloten heeft op zoek te gaan naar echt duurzame energie met onze energievergelijker dan vindt u binnen een mum van tijd de beste deals. Zodra u uw keuze heeft vastgelegd zal het overstapproces in werking worden gesteld als u op aanvragen klikt. Het zal ongeveer vier tot zes weken duren voordat u echte groene stroom geleverd krijgt. En zorg dat uw voordeel pakt. Want dat is er volop waardoor u ook nog eens uw energiekosten kunt verlagen.

 

8.6/10 - (57 stemmen)

Plaats een reactie