Is pelletverwarming duurzaam?

Vroeger hadden we de traditionele gaskachels, we kennen ze allemaal nog wel. Een gezellige vlam in zo’n ouderwetse gaskachel. Voor de kleintjes heel interessant maar wel gevaarlijk. We konden niet even op deze kachels gaan zitten, want daarmee brandde je je achterste. We hadden dus de keuze uit de gaskachel die gezellig in de woonkamer of ander vertrek stond en de centrale verwarming. Tegenwoordig kunnen we op andere manieren onze woningen verwarmen. En daar is pelletverwarming één van. We werken naar een gasloze toekomst toe, is pelletverwarming duurzaam te noemen?

Is pelletverwarming duurzaam?

Het rendement bij een pelletkachel is hoog en de prijs van een pellet is daarentegen weer laag. Dit zou dus een ideale vervanger kunnen zijn. Mits het hout van de pellets duurzaam verbrand wordt. De samenstelling van een pellet bestaat uit restafval van hout. Wanneer er hout gezaagd wordt blijven er altijd miniscule deeltjes over. Deze deeltjes kunnen gebruikt worden voor een pellet. Daar gaat wel een heel proces aan vooraf, de houtdeeltjes moeten namelijk wel gezeefd worden. Er wordt gebruik gemaakt van deeltjes kleiner dan 3 mm. Daarna wordt er een bindmiddel gebruikt om het hout tot korrels te vormen. Wanneer men houtkorrels voor pellets aanschaft moet het voldoen aan de DIN norm. Dan weet u dat ze milieuvriendelijk zijn.

Pellets verbranden betekent een hoger rendement

Een pelletkachel belooft efficiënter te verwarmen. Het rendement ten opzichte van een kachel waar gewoon hout wordt verbrand is bijna 50% hoger. Dan zou je denken dat gewoon hout ook prima te doen is. Maar de energiewaarde van een pellet is hoger dan gehakt hout bijvoorbeeld. Dit komt omdat pellets onder hoge druk worden samengeplet als het ware. De pelletkachel heeft een reservoir waar u de pellets in kunt doen. Dankzij een elektrische omvormer worden de pellets verbrand. Een ingebouwde ventilator staat zo ingesteld dat er continue lucht aan wordt gevoerd. Bij pellets is de uitstoot CO2 neutraal.

Uitstoot veel minder dan bij de traditionele kachels

Zorg voor een goede installatie en afstelling van uw pelletkachel. Want op die manier zult u geen rook zien. Omdat de pellets volledig worden verbrand zal de uitstoot ook veel lager liggen. Bij hout wil er nog wel as blijven liggen dat dan weer in de omgeving terecht komt. De ouderwetse houtkachel wordt ook nog steeds gebruikt. Dit gebeurt al decennia lang. Hout hakken doen we niet meer zo snel, en voor een houtkachel kan dat natuurlijk nog wel. Maar dan moet men wel sjouwen met de grote stukken hout. Ook is het een intensief karwei om hout te hakken. Vervolgens moet men de blokken stapelen. Dat is bij pellets niet zo.

En een houtkachel dan?

Een houtkachel heeft dan wel weer als voordeel dat het altijd verwarmen kan. Een paar blokken hout erin en de kachel verwarmd al. Een pelletkachel heeft daarentegen stroom nodig. En als die uitvalt dan kan men ook niet verwarmen. Maar die kans is te verwaarlozen. Een pelletkachel kan ook aangesloten worden op de cv waarmee de hele woning verwarmd kan worden. Ook kunt u een enkele losstaande pelletkachel neerzetten in de woonkamer. De pelletkachel zal aangesloten worden op een gesloten systeem. Zo heeft u geen last van eventuele rookontwikkeling in het vertrek.

U kunt de pelletkachel ook instellen zodat het op gezette tijden aan en uitgaat. En stel de temperatuur standaard in op 20 graden. Dan zal uw pelletkachel uw woonkamer of ander vertrek die temperatuur aanhouden. Pelletverwarming is dus duurzamer dan gas stoken. Gas verbruiken levert een hogere uitstoot op, en we betalen veel meer voor ons gasverbruik. U kunt dus overwegen om over te stappen op een pelletkachel, of u verwarmd de complete woning middels pelletverwarming. Andere opties zijn er ook, zoals de warmtepomp of infrarood verwarmen. Zoek alles van tevoren goed uit en lees u goed in. Dan weet u naderhand welke verwarming het beste bij u past.

Op de vraag of pelletverwarming duurzaam is? Ja het is duurzaam. Het is in ieder geval beter dan het verwarmen met andere soorten zoals aardgas. Eenmaal de juiste installateur gevonden? Dan kan deze u verder inwijden over uw nieuwe pelletkachel.

8.9/10 - (75 stemmen)

Plaats een reactie