Jaarafrekening

Zodra het kalenderjaar voorbij is ontvangt u de jaarafrekening. Hier staat vermeld hoeveel u het afgelopen jaar al heeft verbruikt. Dit is om het voor beide partijen inzichtelijk te houden. De energieleverancier levert u elke dag energie en gas. U betaalt deze kosten vooraf. Als dan blijkt dat u minder of meer heeft verbruikt dan moet u of bijbetalen of krijgt weer geld terug. Wanneer u ziet dat uw verbruik toegenomen is dan moet u actie ondernemen. Ga eerst na wat de oorzaak daar van kan zijn. Is er een baby geboren waardoor uw verbruik gestegen is? Of zijn er andere oorzaken voor het hoge verbruik?

Waar heb ik die hoge jaarafrekening aan te danken?

Het kan ook zijn dat u een defect elektrisch apparaat heeft. Soms kan een oude koelkast meer energie verbruiken omdat deze niet meer goed werkt. Dat is natuurlijk zonde. Daarom raden wij ook aan om het hoge verbruik op te sporen. Misschien heeft u door een koude winter wel meer gas verbruikt. Er kan dus van alles aan de hand zijn. Met een handige energiemeter kunt u dan per apparaat meten wat het stroomverbruik is. Sluit de koelkast of vriezer niet meer goed? Dan moet het apparaat harder werken om te koelen, en dat zorgt ook voor meer energieverbruik.

Check het energieverbruik in huis

Maar misschien is er iets heel anders aan de hand. Hebben jullie besloten om een groot aquarium te installeren? Of een tuinvijverpomp? Weet dan dat dit soort apparatuur meer energieverbruik neemt. Wat de oorzaak ook is los dit op. Want een te hoge jaarafrekening vind niemand leuk. Houdt vanaf het verbruik goed in de gaten. En pas besparingstips toe. Dat begint al bij het lager zetten van uw thermostaat. Elke dag korter douchen helpt ook. Heb je een apparaat in huis dat niet meer naar behoren werkt? Overweeg dan om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar. Want deze nemen veel minder energie.

Hoe voorkom ik een hoog voorschotbedrag?

Hoe dan ook een hoge jaarafrekening willen we allemaal voorkomen. En als u goed uw best doet om te besparen dan valt het komende jaar weer mee. Overstappen is ook een goede methode om geld te besparen. De gemiddelde overstapkorting levert al €250 besparing op. Dus reken uw winst maar eens uit door opnieuw te starten met energie vergelijken. Heeft u ook nog eens meerdere besparingstips toegepast? Dan scheelt het op jaarbasis €450. En dan ziet u uw voorschotbedrag weer lager worden.

8.5/10 - (62 stemmen)

Plaats een reactie