Kan ik het energielabel van mijn huurhuis verbeteren?

Kan ik het energielabel van mijn huurhuis verbeteren? U kunt dat uiteraard wel doen, maar die verantwoording ligt eigenlijk bij uw verhuurder. Zij dienen ervoor te zorgen dat uw woning energiezuiniger wordt gemaakt. U betaalt immers ook de huur, en van die inkomsten kunnen zij uw woning verbeteren. Gaat het om een huurwoning van de woningcorporatie? Dan zal uw woning vanzelf aan de beurt zijn voor een renovatie. Zij zijn dit namelijk verplicht om te doen, maar wel op hun eigen tijd. Het verbeteren van een enorm aantal huurwoningen vraagt om een flinke investering.

Kan ik het energielabel van mijn huurhuis verbeteren?

U kunt wel tochtstrips aanbrengen op de plaatsen waar het flink tocht. De huurwoningen gebouwd in de jaren 70 en 80 zijn slecht geïsoleerd. Voor huurders levert dit een hogere gasrekening op. Uw verhuurder is helaas (nog) niet verplicht om uw woning te verduurzamen. Vooral met name bij verhuurders in de particuliere sector. U kunt dit wel aan de verhuurder vragen. Als het zover zou komen dat u de verhuurder toch wilt laten renoveren, dan kunt u het zelfs voor laten komen bij een rechter. Meestal doen huurders dit niet. Bij sociale woningbouw heeft de huurder gelukkig meer rechten. En zal de woningcorporatie te zijner tijd de woning ook gaan aanpakken.

Verlaag uw gaskosten

In de huurwoning uw gasverbruik aanpakken is een optie. En dat doet u door te bezuinigen op uw gasverbruik. Dat is ook meteen het duurste onderdeel van uw energierekening. Minder douchen, of in ieder geval de tijd verkorten elke dag helpt enorm. Ook de mate waarin u uw woning verwarmd kan helpen. Een graad lager zetten levert al snel €80 per jaar op. Twee graden lager zetten levert dus een besparing van zo’n €150 per jaar op. En als u uw douche momenten verkort kunt u daar ook €100 bij optellen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Last van koude voeten? Trek pantoffels aan en plaats een dik tapijt

Stel de isolatie van de muren en de vloeren zijn slecht, dan gaat u waarschijnlijk niet zelf isolatie aanbrengen. Het is immers niet uw woning. En dan zou u de verhuurder die verantwoordelijkheid uit handen nemen. Dit raden we dus niet aan! Last van koude voeten? Leg een lekker dik tapijt op de vloer, en trek sokken en pantoffels aan. Minder gas verbruiken levert een CO2 besparing op. Het komt uw energielabel dan misschien niet ten goede, maar wel uw gasrekening.

Energie-index voor opmaak van de huurpunten

Woningeigenaren krijgen sinds 2015 een voorlopig energielabel toegestuurd. De bedoeling is dat de woningeigenaar de woning verduurzaamd. Want bij verkoop is het namelijk verplicht om een energielabel te voeren. Of deze nu wel of niet zuinig is. Het is gebleken dat lang niet alle woningeigenaren daar gehoor aan geven. Bij huurwoningen wordt overigens wel gekeken naar de Energie-index. Want een nieuwe huurder heeft recht op inzage van het energielabel van de woning. Want als de woning een matige energie-index heeft dan is de huurprijs daar ook naar. Hoe zuiniger de woning des te meer huurpunten er verstrekt worden. En dat betekent een hogere huurprijs.

Kloppen de energie-index of de huurpunten niet?

Vindt u dat het energielabel niet klopt? Dan kan er op basis van energieprestatie gerekend worden. De energie-index, of het energielabel en op basis van bouwjaar. Kan uw verhuurder geen energielabel overhandigen die na 2015 is afgegeven? Dan kunt u vragen om de huurpunten nogmaals te laten berekenen. Bij bestaande huurders is de woningbouw niet verplicht om het energielabel te tonen. Wanneer er dus geen geregistreerd energielabel is, dan kan op basis van bouwjaar dus gerekend worden. De rijksoverheid geeft aanvullende informatie over deze huurpunten. Raadpleeg hun website dan ook voor de juiste berekening.

8/10 - (63 stemmen)

Plaats een reactie