Kan ik met mijn wasdroger energie besparen?

Kan ik met mijn wasdroger energie besparen want het zijn toch energieverslindende apparaten? De verouderde afvoerdrogers zijn energieverslindend ja. En sommige oude condensdrogers ook. Maar de nieuwe generatie wasdrogers verbruiken de helft minder aan stroom dan de oude modellen. Energie besparen met de wasdroger kan natuurlijk altijd. De meest simpele oplossing is om de wasdroger niet dagelijks te gebruiken. Maar met een heel groot gezin en heel veel was is een wasdroger natuurlijk ideaal. Dat snappen we ook, het scheelt veel tijd. Maar hoe bespaart u nu energie met uw wasdroger?

Kan ik met mijn wasdroger energie besparen?

Ten eerste zet de wasdroger s’avonds laat pas aan, de tarieven voor stroom zijn dan vaak goedkoper. Zorg ook dat u de wasdroger compleet gevuld heeft. Een halve was drogen is zonde. Een wasdroger is natuurlijk geen eerste levensbehoefte, en als er gekozen moet worden tussen de wasmachine en de droger, dan is de wasmachine meer nodig. Uw kleding moet gewassen worden. Het beste is om uw was zoveel mogelijk aan de lijn buiten te hangen, mits het weerbericht droog weer voorspeld. Maar de was kan ook overal opgehangen worden in huis. Ventileer dan overigens wel goed. Want anders ruikt het vertrek waar de was droogt snel muf.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

De condensdroger versus de afvoerdroger

De condensdroger volgde de afvoerdroger op. Temeer omdat bij een condensdroger een condensbak zit waar het vocht in wordt afgevoerd. Bij een afvoerdroger wordt het vocht door een slang afgevoerd. Vaak hing je die dan door het raam, of sloot je het aan op een afvoer. Bij een condensdroger komt het overtollige vocht in de condensbak terecht. De condensdroger kan ook weer aangesloten worden op dezelfde afvoer als de wasmachine. Doet u dit niet dan kunt alsnog na elke droogbeurt de condensbak legen. De condensdroger is tegenwoordig niet meer zo zuinig. Dat was het tot tien jaar terug nog wel. Maar er zijn veel zuinigere varianten op de markt gebracht.

Anno 2019 is de warmtepompdroger de meest zuinige wasdroger

Fabrikanten zijn verplicht om minstens een energielabel A product te produceren. Maar omdat alles zo snel veranderd is ook energielabel A niet meer zuinig. Er moeten minstens 2 plussen achter de A staan dus dat leest u zo A++. A+++ is tegenwoordig het meest zuinig. Op dit moment is zelfs de warmtepompdroger een aanrader. Deze type wasdroger maakt gebruik van een warmtepomp. De warmtepompdroger heeft een compressor en gebruikt vrijgekomen warmte om het weer te circuleren. Op die wijze droogt uw was dus met rond circulerende warmte. En daar is veel minder stroom voor nodig. Maak het filter onderaan in de wasdroger ook regelmatig schoon, dit geldt ook voor het filter in de deur. Zo gaat de wasdroger langer mee en verbruikt het minder stroom.

Wat zijn de kosten van de warmtepompdroger?

De warmtepompdroger maakt steeds opnieuw gebruik van de condens, waar dat met de condensdroger direct wordt afgevoerd. Zo ziet u dus dat er minder stroom verloren gaat. Een warmtepompdroger verbruikt veel minder stroom. Per droogbeurt verbruikt deze 0.75 kWh dat is per jaar nog maar 100 kWh. Ter vergelijking: Een afvoerdroger verbruikt zelfs 350 kWh per jaar. Per jaar kost het drogen van uw was dan nog maar zo’n €40, waar het met de oude droger €120 kostte. Dat is toch een flink verschil. Vanaf €450 schaft u al eentje aan. Een handige tip is dus om het geld dat u bespaart met overstappen te steken in een nieuwe warmtepompdroger. U verlaagt daarmee automatisch al uw energiekosten. En dat is altijd mooi meegenomen!

8.1/10 - (70 stemmen)

Plaats een reactie