Kleinverbruiker

De energiemarkt kent twee typen afnemers: De kleinverbruiker en de grootverbruiker. Aan de hand daarvan worden energiecontracten opgemaakt. Een kleinverbruiker heeft een gemiddeld verbruik in energie en gas. Daarvoor wordt naar de aansluiting met doorlaatwaarde gekeken. Als deze 3 x 80 Ampère is dan bent u een kleinverbruiker energie. Voor gas geldt dat uw gasmeter niet groter is dan de standaard G25 en de doorlaatwaarde 40 m3 per uur is.

Kleinverbruiker kan ook ondernemer zijn

Als uw aansluiting dus groter is dan bovengenoemde dan wordt u gezien als een grootverbruiker. En dan spreken we meestal van zakelijke klanten. Soms wekt het verwarring op. Want kleine ondernemers die vaak weinig verbruiken of in ieder geval genoeg voor het particuliere contract laten zich nogal eens een zakelijk contract aansmeren. Let hier op als u een ZZP’er of MKB’er bent. Vaak valt u gewoon onder kleinverbruiker! Kijk eerst maar eens naar uw verbruik voordat u daadwerkelijk een zakelijk contract sluit. Dit is vaak niet nodig. Wat een verkoper u ook aanbiedt. Grootverbruik zien we vaak bij hele grote bedrijven met zware machines die continue stroom nodig hebben.

Betere consumentenbescherming voor kleinverbruikers

Als afnemer bepaal je eerst of je onder het kleinverbruik valt. En elke particulier dus kleinverbruiker valt daar wel onder. Maar bent u een kleine ondernemer dan achterhaalt u eerst uw verbruik. Komt dan niet boven de grenzen van 3 x 80 Ampère en de 40 m3 per uur? Dan kunt u als ondernemer gerust gaan voor een kleinverbruikers contract. Ofwel een particulier energiecontract. In dat geval wordt u ook beter beschermd door de Elektriciteitswet en Gaswet. Kleinverbruikers mogen na het aflopen van hun energiecontract weer overstappen. Een grootverbruiker ook wel, maar die moet goed opletten wanneer het contract daadwerkelijk verloopt. Anders dreigt er een hoge opstapboete.

Elk jaar overstappen toch wel de beste manier om te besparen

Als kleinverbruiker mag u dus overstappen naar welke energieleverancier dan ook. Vergelijk zoveel mogelijk energiecontracten met verschillende looptijden. Voor meer duidelijkheid kunt u ook direct eenjarige energiecontracten vergelijken. Want deze zijn het voordeligst. De bovenste die op de 1e plaats staat is altijd de goedkoopste. Ook al lijkt de welkomstbonus zo hoog, kijk altijd naar degene die op de eerste plek staat. De welkomstbonus mag dan lager blijken, de tarieven zijn dan bijvoorbeeld weer het goedkoopste. Daarom is kijken naar het totaalplaatje het beste. Want alleen dan kunt u zoveel mogelijk voordeel behalen.

Klaar om energie te vergelijken?

Als u met uw juiste gegevens op zak start met energie vergelijken. Dan kunnen wij aan de hand van uw postcode en verbruik de goedkoopste energieleverancier vinden. Uw energieverbruik berekenen is een simpel klusje die wij voor u doen. U hoeft alleen de energieleverancier van uw keuze aan te geven. Mits uw energiecontract al bijna of al is afgelopen kunt u dan gratis overstappen. De nieuwe energieleverancier neemt u dat klusje ook nog eens uit handen. Het enige dat u hoeft te doen is de aanvraag verzenden. En natuurlijk ervoor zorgen dat u eerst alles goed heeft doorgelezen.

8.9/10 - (57 stemmen)

Plaats een reactie