Laadpaal

Een laadpaal is een elektrische paal dat van stroom voorzien wordt. Degene met een elektrische auto maakt er gebruik van. De laadpaal kan op een strategisch punt staan of bij de woning. Vaak zien we laadpalen bij tankstations en wegrestaurants. Maar ook op bepaalde punten in woonwijken of het centrum. De laadpaal kan een elektrisch voertuig in acht uur volledig opladen. De laadpalen die we langs de snelweg zien laden een voertuig sneller op. Deze hebben meer capaciteit om snel te kunnen laden.

Laadpaal in verschillende varianten

Er zijn verschillende laadpalen dus. De thuislader waarbij de laadpaal aan de woning verbonden is. De openbare laadpaal die ook voorzien is van meer stopcontacten. De snellaadpaal van een Fastned station of de Vehicle-to-grid laadpaal. De thuis laadpaal heeft een vermogen van 3.3 kW. En de openbare laadpalen een stuk meer. Dit varieert van 11 kW tot en met 50 kW. Dit moet ook wel want auto’s moeten snel opgeladen worden. Wanneer men zijn voertuig verbind aan een openbaar laadpunt dan is daar een laadpas voor nodig. De laadpas is contactloos en houdt men voor de laadpaal of kan deze erin stoppen.

Onderweg binnen 30 minuten auto volladen bij openbare laadpaal

Als men onderweg de auto snel wil laden dan stoppen zij meestal bij een Fastned station of het kan bij een MacDonalds. In een tijdsbestek van 30 minuten kan de auto opgeladen zijn. Men betaalt uiteraard per kilowattuur aan stroom. Eigenlijk kan thuis laden duurder zijn omdat men ook de investeringskosten ervan heeft. Daarom bieden Fastned stations ook uitkomst. Fastned levert uitsluitend duurzame energie afkomstig van zon en wind. Publieke laadpalen zoals Fastned kosten de gebruiker ongeveer €1 per kWh. Eigenlijk €0,30 ct per kWh maar er komen extra kosten bij. De actieradius van een elektrische auto ligt op 150 kilometer. Daarna moet de auto weer opgeladen worden.

Geen wegenbelasting bij elektrische auto

Ook zijn elektrische auto’s vrijgesteld van het betalen van de wegenbelasting. De onderhoudskosten liggen ook lager. De gebruiker van een elektrische auto dient wel een laadpas aan te vragen. En daar zijn er genoeg van. Er zijn gratis abonnementen verkrijgbaar waar alleen voor het gebruik wordt betaalt. Dan betaalt men per laadbeurt, tegen een vast bedrag vanaf €2,95 per maand kan ook. Het hangt er maar net vanaf welke situatie het beste bij de gebruiker past.

Welke aanbieder van laadpassen past bij mij?

Online kan men zoeken naar aanbieders van laadpassen. Er zijn tal van aanbiedingen te verkrijgen. Voor een vast maandtarief van ongeveer €3,50 per maand bezit men al een laadpas. Ook kan men offertes opvragen voor het plaatsen van een laadpaal thuis. De kosten voor een thuislaadpaal beginnen bij €560 inclusief btw. Het is dan ook de goedkoopste oplossing. U kunt de laadpaal gewoon aansluiten op de bestaande groepenkast. Er zijn simpele laadpalen en luxe laadpalen. U kunt ze zelfs customizen en in een bepaalde kleur laten spuiten. Doe altijd gedegen onderzoek naar laadpassen en laadpalen. De kosten verschillen nogal dus u kunt daar ook op besparen.

8.5/10 - (54 stemmen)

Plaats een reactie