Laat geen stekkers in het stopcontact zitten

Laat geen stekkers in het stopcontact zitten. Want ten eerste kan het brandgevaar opleveren. Het is een veelvoorkomend probleem dat men brand in huis krijgt dankzij een stekker. Vooral telefoonladers kunnen brandgevaarlijk zijn. Voordat u gaat slapen is het handig om te controleren welke stekkers er nog in het stopcontact zitten. Plug uw stekkers zoveel mogelijk gezamenlijk in een stekkerdoos. Dan hoeft u enkel op de knop te drukken om ze van de stroom af te halen.

Laat geen stekkers in het stopcontact zitten want het risico op brandgevaar is groter dan

Waarom we ook geen stekkers in het stopcontact laten zitten is het volgende: Het bespaart enorm veel aan stroom. Het is dus geen verkeerd idee om dit elke avond weer te controleren. Maak het tot een vaste routine per dag. We hebben te maken met best veel stekkers dus u kunt er ook veel energie mee besparen. We gaan er vaak vanuit dat het desbetreffende apparaat dat ”uitgezet” is geen stroom meer verbruikt. Niets is minder waar. We weten het pas zeker als de stekker ook echt niet meer in het stopcontact zit. Dan pas verbruikt het echt geen stroom meer. Wist u wel dat als u uw computer in de standby stand laat staan dat het op jaarbasis zo’n €35 extra aan stroom kost? Dat is enorme verspilling van stroom.

Bij blikseminslag kunnen apparaten die in het stopcontact zitten brandgevaar opleveren

Dit geldt natuurlijk voor alles waar een stekker aan zit. Uw tv of audio-installatie neemt namelijk ook gewoon stroom. Het gevaar met stekkers die we in het contact laten zitten is vooral door schade van de bliksem. Als deze inslaat dan kan er kortsluiting ontstaan. Geen fijn idee toch? Terwijl u er iets aan had kunnen doen om het te voorkomen. Waar u wel op moet letten is dat u niet teveel apparatuur op een stekkerdoos aansluit. Want dan raakt de stekkerdoos overbelast. Meerdere stekkerdozen op een stekkerdoos is ook geen goed idee. Zo beveelt de brandweer aan om bijvoorbeeld een extern kacheltje rechtstreeks op een stopcontact te zetten, e dus niet op een stekkerdoos. Het gaat er om dat een apparaat de warmte kwijt kan. Ziet u bijvoorbeeld stof op een apparaat zitten? Haal dit dan weg met de stofzuiger. Ook dit kan resulteren in brandgevaar.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Wat kan nog meer brandgevaar opleveren?

Wanneer we apparaten op de standby stand laten staan dan kunnen ze erg warm worden. En daardoor kan er brand ontstaan. Gaat u stofzuigen? Zorg dan dat u de kabel helemaal uitgetrokken heeft, als deze halverwege nog opgerold zit kan de kabel heel warm worden. En door de warmte kan de kabel smelten. Dit geldt ook voor haspels die men gebruikt om bijvoorbeeld een boormachine te gebruiken of om buiten de auto te stofzuigen. Wist u bijvoorbeeld ook dat verlichting brandgevaar kan opleveren? Laat ook verlichting dus niet overal aan staan. Alleen als u zelf ook in de ruimte bent. Halogeenlampen willen nogal eens te warm worden. Heeft u halogeenspots in huis hangen? Hang ze dan vooral niet te dicht bij uw gordijnen of de bank. Er kan door de warmte en het felle licht een schroeiplek ontstaan. En daaruit kan weer brand ontstaan.

Wasdroger kan een risico op brandgevaar leveren

Zo staan wasdrogers er ook om bekend dat ze brandgevaar kunnen opleveren. Weet u hoe? Als de filter in de wasdroger te vol zit dan kan de wasdroger te warm worden. Houdt de filters dus goed in de gaten en maak ze per week goed schoon. Wanneer u de magnetron gebruikt kunnen kleine vonkjes al voor brandgevaar zorgen. Blijf er dus altijd bij wanneer u de magnetron heeft aangezet. Wat ook voor brandgevaar kan zorgen is die heerlijke elektrische deken. Het beste is om zonder elektrische deken te gaan slapen. En de deken hoeft vaak maar een uurtje aan te staan. Vouw deze ook helemaal uit zodat eventuele bedrading niet in de knel komt te zitten.

Buiten het feit om dat apparatuur dat nog in het stopcontact zit brand kan opleveren, kan het u ook een hogere energierekening opleveren. U betaalt gerust een €100 extra per jaar aan sluipverbruik van stroom. Leer u zelf dan ook aan om elke keer alle apparaten van de stroom te halen. Het is zonde als u extra moet betalen terwijl dit helemaal niet hoeft.

8.1/10 - (65 stemmen)

2 gedachten over “Laat geen stekkers in het stopcontact zitten”

 1. Hallo,
  Als je alleen de stekker in het stopcontact laat zitten hij is dus nergens op aan gesloten verbruikt hij dan ook stroom?

  Alvast dank voor jullie antwoord,

  Marie-Ange Lemmens

  Beantwoorden
 2. Een heel klein beetje aangezien hij op standby sta maar ik zelf laat tv ook gewoon in stekker en andere dingen behalve microgolf als ik ga slapen haal ik hem er uit maar hij bespaart zelf al energie met eco stand

  Beantwoorden

Plaats een reactie