Leveringsvergunning energiebedrijf

Een energiebedrijf dat energie en gas levert aan kleinverbruikers e/o particulieren is verplicht een leveringsvergunning te voeren. Bij de zakelijke markt werkt dat anders. Wordt er energie en gas aan grootverbruikers geleverd? Dan is een vergunning niet nodig. Bij kleinverbruikers is een leveringsvergunning daarentegen wel nodig. U kunt ook als wederverkoper fungeren in dat geval werkt u samen met een energiebedrijf die de levering verzorgt. 

Heeft mijn energiebedrijf wel een leveringsvergunning?

Wilt u als particulier weten of een energiebedrijf een leveringsvergunning heeft? Dan kunt u dat controleren op de website van de ACM. Over het algemeen mag u er als particulier op vertrouwen dat het energiebedrijf in bezit is van vergunningen. Ze moeten namelijk eerst verstrekt zijn door de ACM voordat ze de energiemarkt betreden. Er zijn namelijk nogal wat voorwaarden waaraan een energiebedrijf dient te voldoen. Zij moeten natuurlijk beschikken over verschillende kwaliteiten. Dit is op het gebied van organisatie, financiën en regelgeving.

Regels en voorwaarden voor het starten van een energiebedrijf

Het is dus niet zomaar mogelijk om als energiebedrijf te kunnen starten. Ook zijn er kosten verbonden aan het hebben van leveringsvergunningen. Voor energie en gas komt dat neer op €2398 plus bijkomende kosten. Verder dient het energiebedrijf zich ook in te schrijven bij de Geschillencommissie en dat is ook niet kosteloos. De ACM is de toezichthouder op de Nederlandse energiemarkt. Mocht een bedrijf overtredingen begaan dan kan het in het ergste geval zijn leveringsvergunningen kosten. En als het bedrijf failliet dreigt te gaan dan ook kan de ACM de leveringsvergunningen intrekken. Een ander energiebedrijf wordt dan aangewezen om de levering over te nemen.

Kleinverbruikers worden beschermd dankzij de Elektriciteitswet en Gaswet

Zoals u merkt bent u als consument dus goed beschermd op de energiemarkt. Het vergelijken van de energiekosten moet zo transparant mogelijk zijn. De Autoriteit en Consument ziet daar dan ook op toe. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over het wel of niet voeren van een leveringsvergunning. Wilt u uw energiekosten weer eens opnieuw vergelijken? EnergieVergelijker.com biedt u inzicht in de huidige energie en gasprijzen. Een overstap kan binnen enkele seconden geregeld zijn. Maar de tijd ervoor nemen is de beste manier.

Oriënteer u op het geldende aanbod

Zo kunt u zich oriënteren op de energiekosten per energiebedrijf. En als uw energiecontract bijna afloopt dan kunt u desgewenst overstappen. Uw voorschotbedrag zal dan binnen acht weken een stuk lager zijn. Soms als men kiest voor een cadeau bij een energiecontract dan weer niet. Het cadeau is dan de korting. Maak voor u zelf dan ook uit of u voor korting in geld gaat of een cadeau. Als u toch niet tevreden bent met de gemaakte keuze dan kunt u binnen veertien dagen annuleren. De annuleringsperiode gaat in op de dag van overstap en bevestiging.

8.2/10 - (59 stemmen)

Plaats een reactie