Liberalisering energiemarkt

De liberalisering energiemarkt is al weer flink wat jaren geleden. Sinds 2004 mogen particuliere en zakelijke klanten vrij overstappen mits het energiecontract afloopt of bijna verloopt. Tot aan 2001 zaten we vast aan één energieleverancier. De Europese Unie besloot dat daar verandering in moest komen. Zo waren er in de jaren ervoor al plannen gesmeed om dit waar te maken. Als er vrij verkeer van kapitaal, goederen en diensten mocht zijn in de EU dan viel daar ook de energiemarkt onder. En zo geschiedde vanaf 1 juli 2004.

Liberalisering energiemarkt bracht vernieuwing én vrijheid

Vanaf dat moment kwamen er ook steeds meer energiebedrijven bij. Het waren niet enkel meer de traditionele energiebedrijven zoals Essent, Nuon, en Eneco. Meerdere partijen mochten zich vestigen als energiebedrijf mits zij aan de voorwaarden voldeden. Meer dan tien jaar later stappen we dan ook geregeld over van energiebedrijf. De kosten die we ermee besparen geven hierin de doorslag. Voordat de liberalisering energiemarkt een feit was was er dan ook geen sprake van prijsverschillen. We betaalden het voorschotbedrag dat gevraagd werd en daarmee was de kous af. Gelukkig hoeft dat nu niet meer. En kunnen we zelfs ook op andere vaste lasten besparen.

De energierekening die iedere maand weer betaald moet worden

De energierekening slaat dan ook een aardig gat in ons maandelijkse budget. Dus is energie vergelijken een fijne bijkomstigheid. Ieder jaar ontvangen we de jaarafrekening die laat zien hoeveel we aan verbruik hebben. Daarop worden we afgerekend. Doen we het goed dan betalen we niets bij of krijgen zelfs terug. Zijn we te scheutig met energie en gas omgegaan? Dan volgt er een bijbetaling en dat is natuurlijk niet leuk. Het dwingt ons ertoe om weer beter op te letten. Dus onnodig de warm water kraan laten stromen is voorbij. En de verwarming steeds zo hoog zetten ook. Het hoeft ook helemaal niet. We wennen snel genoeg aan een graadje minder. En het is zelfs gezonder. Een te warme omgeving maakt ons ook minder actief. Woonwinkels verkopen mooie warme plaids.

Besparen doorvoeren in huis

Die houden ons wel warm wanneer de thermostaat standaard lager wordt gezet. En voordat we het weten merken we er niets meer van. Het lichaam is ingenieus wat dat betreft. Met de wetenschap dat gas zeer kostbaar is is opletten belangrijk. Dit is dus een manier om de energiekosten betaalbaar te houden. De andere manier is het overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Want dankzij de liberalisering is dat mogelijk. Wel dient u uw energiecontract volledig af te maken. Want voortijdig opstappen daarvoor krijgt u een boete.

Als u dan een geschikte energieleverancier heeft gevonden dan bespaart u meestal wel zo’n €250 per jaar. Vaak ook wel meer hoor maar het hangt van de aanbieding af. Als u ook heeft weten te besparen mag u daar nog enkele honderden euro’s aan voordeel bij optellen. Zo kan uw besparing op de energiekosten per jaar wel oplopen tot €600.

8.9/10 - (60 stemmen)

Plaats een reactie