Met behulp van isolerende gordijnen kun je energie besparen

Zit er in je huis vooralsnog enkel glas? Het is dan echt verstandig om dit te laten vervangen door HR glas of dubbelglas. Je zult dan namelijk flink besparen op je energiekosten, terwijl je woning ook een stuk warmer zal blijven. Helaas is het niet altijd mogelijk om dit te doen. Het is dan slim om goede gordijnen aan te schaffen. Hierdoor zul je alsnog aardig wat warmte in je huis houden, al kun je dit ook doen met behulp van luiken of vouwgordijnen. Rolgordijnen op maat kunnen er zelfs voor zorgen dat je minder hoeft te betalen aan je energieleverancier. In dit artikel kun je meer lezen over de isolerende gordijnen. 

Energie besparen met isolerende gordijnen
Gordijnen en luiken worden natuurlijk ook wel raambekleding genoemd. Door goede raambekleding aan te schaffen kun je dus energie besparen. Dit is natuurlijk alleen het geval als je bijvoorbeeld de gordijnen dichtdoet zodra het donker wordt. Je kunt door dit te doen in een vrijstaande woning tot maar liefst 270 kubieke meter gas besparen per jaar. Dat is als je het prijspeil van 2021 gebruikt een besparing van ruim 200 euro. Dit komt namelijk doordat de verwarming minder hard hoeft te branden. Hierdoor bespaar je dus geld, maar je zult ook minder CO2 uitstoten. Dit is natuurlijk beter voor het milieu. De gesloten gordijnen zullen er daarnaast ook voor zorgen dat het binnen behaaglijker aanvoelt, terwijl er tevens minder tocht is. Hierdoor zou het maar zo kunnen dat je de verwarming een graadje lager kunt zetten, wat je ook weer geld zal besparen.

Dubbel glas met behulp van isolerende gordijnen

Je kunt gordijnen tegenwoordig kopen in allerlei vormen, motieven en kleuren. Door een bepaald exemplaar aan te schaffen en dit te combineren met het enkel glas in je woning zul je eigenlijk voor betere isolatie zorgen. Sterker nog, hiermee zul je in principe hetzelfde effect hebben als dubbel glas. Dit kun je niet alleen met de normale gordijnen doen, maar ook met vouw- en rolgordijnen. Goed sluitende buiten- of binnenluiken zijn bovendien geschikte opties als je je enkel glas ramen beter wilt isoleren. Het is daarentegen wel goed om te weten dat bepaalde soorten raambekleding beter isoleren dan andere. Hierdoor kan de besparing dus voor iedereen anders zijn, omdat dit echt afhangt van de gordijnen.

Dubbele plisségordijnen met speciale warmtereflecterende aluminium coating het beste

Als je van plan bent om nieuwe gordijnen te kopen dan kan het dus slim zijn om te letten op de isolerende werking. Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating zullen goed isoleren. Plisségordijnen worden ook wel plooigordijnen genoemd, ze zijn vouwgordijnen met een dubbele laag stof. Je zult horizontale buisjes waar lucht in zit krijgen als je de gordijnen naar beneden doet. Deze luchtkamers hebben een isolerende werking, wat verhoogd wordt door de aluminium coating. Combineer dit met gewoon dubbel glas en je zult een isolatiewaarde krijgen dat valt te vergelijken met HR+ glas.

Isolatiewaarde van de gordijnen

Als je graag geld wilt besparen door gordijnen aan te schaffen dan is het zeker verstandig om te kijken naar de isolatiewaarde. Dit wordt getoond met de zogeheten U-waarde. Dit geeft dus aan hoeveel warmte nog doorgelaten wordt in W/m2.K. Hoe lager de U-waarde is, des te meer warmte behouden zal worden. Hierdoor geldt dus ook hoe lager de U-waarde, des te hoger het comfort en je energiebesparing zal zijn. Aan de U-waarde zul je dan ook zien dat je echt het beste die dubbele plisségordijnen met speciale warmtereflecterende aluminium coating kunt kopen, dit zal namelijk zorgen voor de laagste U-waarde en dus de hoogste energiebesparing.

post

Plaats een reactie