Meterstanden doorgeven ondanks slimme meter?

Meterstanden doorgeven ondanks slimme meter? Ja in een aantal gevallen is dat nodig. Een slimme meter zou in principe moeten voorkomen dat de meterstanden doorgegeven dienen te worden. Maar in een aantal gevallen lukt het niet. Dat kan zijn omdat omdat uw slimme meter expres uitgezet is. Daartoe heeft u dan zelf toestemming gegeven. Het is wettelijk gezien mogelijk want u bent niet verplicht de slimme meter te laten plaatsen. In sommige gevallen wordt deze dan wel geplaatst maar wordt de optie op afstand lezen uitgezet. In dat geval moet u d meterstanden wel doorgeven. Het kan ook zijn dat de vorige bewoner daarvoor heeft gekozen. U kunt dan ervoor kiezen om de optie weer te activeren.

Meterstanden doorgeven ondanks slimme meter in de volgende gevallen:

Wat ook aan de hand kan zijn is dat er wat mis is aan uw slimme meter. Dit kan een technisch defect zijn. Vraag uw netbeheerder dan om dit te controleren. Als de slimme meter net geplaatst is kan het ook voorkomen dat u desondanks de meterstanden door moet geven. Ook slimme apparatuur kan kuren vertonen zo ook uw slimme meter. Zorg er in dat geval voor dat u tijdig uw meterstanden doorgeeft. Anders gaat de energieleverancier over tot het schatten van uw meterstanden. En dit zal niet altijd in uw voordeel uitvallen.

Voordat de jaarafrekening wordt opgemaakt zal de energieleverancier u vragen om uw meterstanden. Het kan ook zijn dat u als nieuwe klant aan bent getreden en uw meterstanden worden gevraagd. In geval van verhuizing dienen de meterstanden ook doorgegeven te worden. Het kan door drukte natuurlijk voorkomen dat u vergeet uw meterstanden in te dienen. De energieleverancier zal u gelukkig herhaaldelijk eraan herinneren dit tijdig te doen.

Historisch verbruik op een adres

De energieleverancier doet altijd van te voren onderzoek naar het historische verbruik op een adres. Daarom is het van belang dat u uw eigen meterstanden doorgeeft. Anders loopt u risico afgerekend te worden op het verbruik van de vorige bewoner. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een slimme meter registreert dan enkel de verbruiksgegevens maar niet van welke bewoner het was. Dat kan een energieleverancier en een netbeheerder wel uitvinden natuurlijk. Maar in de regel wordt er gewoon naar het voorgaande verbruik gekeken. Bent u het niet eens met de meterstanden? Geef dit dan direct aan.

De jaarafrekening komt eraan

Als u de meterstanden doorgegeven hebt kan de jaarafrekening opgemaakt worden. Na een aantal weken weet u dan of er bijbetaald moet worden of niet. Is het verbruik hoger? Dan is het raadzaam uw verbruik onder de loep te nemen. Het hogere verbruik zou dan beter weer verlaagd kunnen worden. Dat doet u natuurlijk door uw verbruik weer te beperken. Overstappen van energieleverancier zorgt er ook voor dat u minder gaat betalen mits u natuurlijk ook ernaast bespaart op energie en gas.

8.5/10 - (69 stemmen)

Plaats een reactie