Mijn energiebedrijf failliet wat nu?

Mijn energiebedrijf failliet wat nu? Wij kunnen ons voorstellen dat de schrik erin zit. Maar het is vooral vervelender voor het energiebedrijf. De angst dat u zonder energie en gas komt te zitten nemen we direct weg. Want dat zal niet gebeuren. Uw energiebedrijf is failliet, maar er komt een noodlevering van een ander energiebedrijf. De curator die belast is met het faillissement zal direct op zoek gaan naar een partij die klanten wil overnemen.

Mijn energiebedrijf failliet wat nu?

Zodra u verneemt dat  uw energiebedrijf failliet is gegaan of wordt verklaard dan wacht u af. Immers de energie en gaslevering gaat gewoon door. Er gaat een vensterperiode in die maximaal drie weken kan duren. Als deze verstreken is dan mag u opstappen. Het energiebedrijf dat de levering overneemt kan u een nieuw aanbod doen. U mag deze accepteren maar ook weigeren. In de vensterperiode brengt de curator alles in kaart. De netbeheerder zorgt de eerste dagen voor de levering. Het kan ook zijn dat een energiebedrijf in surseance van betaling verkeert. Dan gaat er ook een vensterperiode gelden. In beide gevallen wacht u deze periode af voordat u tot actie overgaat.

Hoe zit het met teveel betaalde voorschotten krijg ik die terug?

Een andere belangrijke vraag van klanten van een failliet energiebedrijf is: Ik krijg nog geld terug. Bel het energiebedrijf of de curator zij kunnen u hier informatie over geven. Bent u bang dat u geen geld terug krijgt, dan kunt u stappen naar het Juridisch Loket. Of als u een rechtsbijstandsverzekering heeft belt u die op. De curator moet natuurlijk alles in kaart brengen. Daar behoren de schulden onder, dus ook de klanten die nog geld terug krijgen. De curator zal er zorg voor dragen dat klanten op de hoogte worden gebracht. Ook wordt er naar een goede overname kandidaat gezocht waardoor de schulden (deels) voldaan kunnen worden.

Waarborgfonds nodig voor gedupeerde energieklanten

De afgelopen jaren zijn er al een aantal energiebedrijven failliet gegaan. De overheid is zich al aan het buigen over nieuwe regels. Er zou een vergelijkbaar fonds moeten komen zoals de ANVR. Gedupeerde reizigers krijgen dan hun kosten vergoed. Dit moet eigenlijk ook gelden voor gedupeerde klanten van een failliet energiebedrijf. Tot nu toe is daar nog geen dergelijk fonds voor.

Verlaag uw voorschotbedrag

Als u klant bent van een energiebedrijf dat in surseance van betaling verkeert of failliet is verklaard dan mag u wel uw voorschotbedrag verlagen. Zo voorkomt u dat u teveel betaalt. Direct opstappen mag helaas niet, maar de vensterperiode zal maximaal drie weken duren. Na die tijd kunt u de beslissing maken of u bij de noodleverancier blijft of weggaat.

De ACM trekt een leveringsvergunning in tijdens surseance van betaling of faillissement. Zij zetten dan een regeling op die garandeert dat klanten van een failliet energiebedrijf hun energie en gas geleverd blijven krijgen. Consuwijzer kan klanten van een failliet energiebedrijf ook informeren over de gang van zaken. Is de vensterperiode dan eindelijk verstreken? Kijk op EnergieVergelijker.com wie uw eventuele nieuwe energiebedrijf wordt.

9.6/10 - (69 stemmen)

Plaats een reactie