Modelcontract energie wat betekent dat?

De energieleverancier bood me een modelcontract energie wat betekent dat? Het betekent dat het een standaard contract is met een variabel tarief. Het voordeel daarvan is ook dat deze per maand opzegbaar is. De ACM verwachtte een aantal jaren terug van alle energieleveranciers dat zij ook een modelcontract energie gingen aanbieden. Zo gezegd zo gedaan. Dit betekent overigens niet dat de tarieven bij iedere energieleverancier hetzelfde zijn. Dit contract is juist bedoeld om consumenten te laten vergelijken.

Modelcontract energie wat betekent dat?

Dit standaard contract wordt dan wel door iedere energieleverancier aangeboden, maar de tarieven verschillen. Het bevat duidelijke voorwaarden en kwaliteitscriteria. De energieleverancier kan bij dit contract uw tarieven tweemaal per jaar wijzigen. Het modelcontract energie werd ingevoerd vanaf 2012. En toen waren variabele tarieven erg aantrekkelijk. Anno 2019 is dat niet meer zo. Want men gaat liever voor vastigheid. Dat wil zeggen dat de tarieven voor een bepaalde periode vast zijn gezet. Daardoor hebben ze geen last van prijsstijgingen.

Elk modelcontract bevat dezelfde voorwaarden en informatie

Voordat het modelcontract een feit werd bleken er nogal verschillen te zijn in de voorwaarden. De ACM besloot dat een halt toe te roepen. Voor consumenten moet energie vergelijken duidelijk en vooral simpel zijn. Er waren teveel drempels waar een consument overheen moest stappen. Zo moet de ontvangstbevestiging ook duidelijk zijn. De tarieven, voorwaarden en looptijd staan erin vermeld. Energie-Nederland heeft de voorwaarden opgesteld. Bij dit type contract geldt altijd een opzegtermijn van 30 dagen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Energiecontract met vaste looptijd? Dan niet maandelijks opzegbaar

Bij een energiecontract met vaste looptijd mag er niet maandelijks opgezegd worden. Men dient de volledige looptijd uit te zitten. Pas als die datum in zicht is kan er kosteloos opgezegd of opgestapt worden. Toch gaat de voorkeur uit naar een energiecontract met vaste looptijd. Men weet waar hij/zij aan toe is. Zodra de einddatum dichterbij komt starten zij weer opnieuw met energie vergelijken. Immers als zij dit contract niet opzeggen dan gaat dit contract ook over in een variabel contract.

Besparen op de energiekosten doe je thuis en met een vergelijking

De energiekosten zijn er niet goedkoper op geworden. En we voelen dat enorm in de portemonnee. Naast het feit dat we al kosten hebben voor de huur of hypotheek zijn er nog vele andere kosten. De energiekosten zijn daar een groot deel van. Als we niet oppassen kan dat een flinke hap uit ons budget nemen. Daarom is besparen op onze energiekosten ook zo belangrijk. Dat doen we niet enkel met een overstap naar een andere energieleverancier. Natuurlijk biedt die welkomstkorting een voordeel van zo’n €350 per jaar. Maar dat voordeel behalen we ook door te bezuinigen, ook daarmee zal er zo’n €150 per jaar bespaard worden. Het is dus altijd én/én.

8.7/10 - (56 stemmen)

Plaats een reactie