Moet investering in duurzame energie duur zijn?

Moet een investering in duurzame energie duur zijn? Dat vragen velen zich af. Vooral als we kijken naar een warmtepomp. Niet iedereen kan dit financieel bekostigen. Is de woning al slecht geïsoleerd helpt de warmtepomp dan wel? Eigenlijk niet dus zou men eerst de woning moeten isoleren. Eigenlijk is isoleren op zich al een betere oplossing. Een investering in een warmtepomp liegt er namelijk niet om. We kunnen de woning al met kleine opwaarderingen isoleren.

Moet investering in duurzame energie duur zijn?

Kijk wanneer u de woning beter isoleert dan scheelt dit in de stookkosten. En omdat stookkosten vrij duur zijn zou dit een goede oplossing zijn. We hoeven niet massaal aan de warmtepomp of vloerverwarming aanleggen. Nee we kijken eerst naar de kleine toepassingen. Zoals isolatiefolie om de bestaande verwarmingsleidingen. Of radiatorfolie achter de radiatoren. We willen natuurlijk zoveel mogelijk de vraag naar energie beperken.

Tochtstrippen zijn goedkoop maar toch functioneel

We kunnen tochtstrippen plaatsen langs de ramen en deuren. Zo voorkomen we dat er warmte verloren gaat. Want warmte dat verloren gaat betekent extra hard stoken. Energiebedrijven proberen zo goed en zo kwaad als het kan de consument klaar te stomen voor een fossiel vrije toekomst. Maar goed zolang er nog gas verbruikt word en nodig blijft? We kunnen in eerste instantie kiezen om duurzame energie af te nemen. Mocht het lukken financieel dan kunnen we ook eigen zonne-energie opwekken. Dat is natuurlijk al een stap in de goede richting.

Let op uw stookgedrag want er valt veel te besparen

Door thuis zo goed mogelijk op te letten of we niet voor niets stoken is isoleren dus ook een goede stap. Heeft u last van tocht dan komen de tochtstrippen dus goed van pas. Een brievenbusborstel doet ook wonderen. Een woning die dus beter of goed geïsoleerd is zal veel minder gas nodig hebben. Dubbel glas doet al wonderen voor het stookgedrag. Het isoleren van de vloer bijvoorbeeld op de begane grond kan u al veel opleveren. Een eenmalige investering van ongeveer €1600 is daarvoor nodig. Of het isoleren van de spouwmuur dat u ongeveer €2000 kost.

Veel investeren in duurzame energie of niet elk stapje helpt

Pakt u de hele woning aan dan heeft u toch zo’n €20.000 nodig. Maar de kleinere isolatietips kunt u ook ter harte nemen. Op jaarbasis kunt u op uw energierekening heel veel besparen. Bij een volledig geïsoleerde woning mag u rekenen op €1900 tot €2000 per jaar aan besparing. Maar met de kleinere en minder kostbare isolatietips kunt u ook zo’n €150 per jaar besparen. Een investering in duurzame energie duur? Dat kan maar het hoeft niet.

Recht op subsidie bekijken online

Er zijn ook subsidies beschikbaar gesteld door de overheid. Bekijk de website van de overheid eens. Zij geven daar enkele tips. Ook op Energiesubsidiewijzer.nl kunt u bekijken waar u eventueel recht op heeft. Dit hangt natuurlijk af van de besparingsmaatregelen die u wilt gaan uitvoeren. U krijgt met de subsidies een steuntje in de rug dus. Voor die isolatie van uw woning kunt u subsidie aanvragen. Hierbij geldt wel dat u de eigenaar moet zijn van het pand. Bereken hoeveel subsidie u kunt krijgen. Dit kan de overweging waard zijn om de woning toch aan te pakken.

Overstappen om de energiekosten te drukken kan ook

Ieder jaar overstappen kan nut hebben. Maar omdat alles steeds duurder gemaakt wordt hebben sommige consumenten er geen vertrouwen meer in. En dat is geheel te begrijpen. Probeer eens vrijblijvend een energievergelijking uit. Staan de aanbiedingen in energie u aan? Dan kunt u overwegen om over te stappen. Staat het u niet aan? Dan hopen we dat u wat aan de tips over isolatie heeft.

 

post

Plaats een reactie