Netbeheerder

We hebben naast een energieleverancier ook een eigen netbeheerder. Onze netbeheerder draagt zorg voor een veilig transport van energie en gas naar onze woningen. Hun taak is dan ook om het elektriciteitsnetwerk te onderhouden. Gasunie is degene die ons gasnetwerk beheert in Nederland. Beide netbeheerders zorgen er tevens voor dat we amper last hebben van storingen. Maar het takenpakket is divers, want zo sluiten ze woningen ook aan op de netwerken. De elektriciteitsmarkt is dan wel geliberaliseerd maar dit geldt niet voor de netbeheerders. Zij worden ons dan ook per regio toegewezen.

Vroeger betaalden we de rekening aan de netbeheerder zelf

Een aantal jaren geleden moesten wij nog zelf onze rekening aan de netbeheerder betalen. Sinds 2013 hoeft dat niet meer. En betalen wij de kosten voor de netbeheerder via onze energierekening. Dat houdt ook in dat ze niet meer de meterstanden komen opnemen. Dit klusje moeten we zelf doen. De meterstanden worden eenmaal per jaar doorgegeven aan de energieleverancier. Als de meetinstallatie nagekeken moet worden dan kan de netbeheerder wel langskomen. Of komen zij langs voor het plaatsen van een slimme meter. En als er storing in de meterkast is.

Warmtenetwerk wordt niet door netbeheerders onderhouden

De rest wordt dus geregeld door de energieleverancier. Zij betalen van ons voorschotbedrag de netbeheerder. Zo blijft alles overzichtelijk op één rekening. Er zijn ook huishoudens die aangesloten zijn op het warmtenet. In dat geval beheert de warmteleverancier hun warmtenetwerk. Een gemeente wijst dan wel de plaatsen aan voor een eventueel warmtenetwerk maar het beheer ligt niet bij hun. Een netbeheerder legt de kabels en de leidingen voor het elektriciteitsnetwerk aan. Daar behoort het warmtedistributie niet toe. Commerciële partijen mogen dit dus beheren. De netbeheerders zouden graag zien dat daar regels voor komen. Dit om de warmtelevering te kunnen garanderen.

Stads of blokverwarming? Dan enkel overstappen met stroom

Wat ook belangrijk is is dat consumenten die stadswarmte of blokverwarming hebben kunnen overstappen. Dat kan nu dus niet. De bewoner die aangesloten is op het warmtenet kan enkel kiezen voor een stroomproduct. Gas hebben ze immers niet. Ondanks het feit dat het warmtenet onafhankelijk door een derde kan worden beheerd bestaat ook hier een monopolie positie. Daarom zou Netbeheer Nederland graag zien dat het warmtenet open en onafhankelijk wordt. Zodat consumenten in de toekomst ook kunnen overstappen van warmteleverancier.

8.4/10 - (75 stemmen)

Plaats een reactie