De energiekosten zijn verlaagd kan ik overstappen?

De energiekosten zijn verlaagd kan ik overstappen? Als jouw energiecontract bijna verloopt dan kan dat natuurlijk. Moet je nog langer dan zes maanden omdat je een jaarcontract hebt? Wacht in dat geval nog even. Dan loop je tenminste geen risico op een opzegvergoeding. Deze is namelijk minimaal €50 per product dus dat wil je voorkomen. Hoef je nog maar laten we zeggen drie maanden? Dan kun je wel alvast de energiekosten opnieuw vergelijken.

De energiekosten zijn verlaagd kan ik overstappen?

Het klopt dat de energiekosten zijn verlaagd. Want er is nu een overschot en als er een overschot is dan kunnen energiebedrijven eigenlijk niet anders dan hun energiekosten verlagen. Elk jaar stappen consumenten wel over. Maar de energiekosten lagen de afgelopen twee jaar wel hoger. De korting die men krijgt bij overstap geeft de doorslag. Maar omdat we dit jaar zien dat vooral de energietarieven goedkoper zijn geworden komen consumenten in actie. Want het betekent in de meeste gevallen een lager voorschotbedrag. En wie wil dat nu niet?

Korting bij overstap geeft de doorslag

Er wordt dus vooral gekeken naar de geboden korting bij overstap. De een vind het bedrag de zogenoemde cashback aan het einde van het jaar een leuk vooruitzicht. En de ander gaat direct voor een lagere voorschotnota. Dan is de korting dus al verrekend. Veel consumenten zijn huiveriger geworden sinds de uitbraak van Covid-19. Heel veel is onzeker op het gebied van inkomen vooral. En dat drijft de gemiddelde consument toch gauw naar de computer of zijn telefoon om te bekijken waar er bespaart kan worden. Dat is natuurlijk een logisch gevolg van onzekere tijden zoals deze.

Besparen met overstappen is echt de moeite waard

Als je kan overstappen doe dat dan vooral, want het kan op maandbasis gauw een tientje of twee schelen. Dat is mooi meegenomen. Want alles wordt flink duurder. Van de boodschappen tot een simpele zorgverzekering. Kies daarom het liefst een energiecontract dat niet langer duurt dan een jaar. Je zult door je dagelijkse bezigheden zoals werk en huishouden niet eens door hebben dat het jaar al weer voorbij is. En daarna kun je dus met een gerust hart weer overstappen. Er zijn er ook de consumenten die denken: Mooi de energieprijzen liggen erg laag dus ik ga voor een vijfjarig energiecontract. Dat hoeft nu ook weer niet. Want dat houdt ook in dat je een commitment aangaat voor vijf jaar. En dat is best lang als je daarover nadenkt.

Monitor jouw energiekosten en houdt ze laag

Je energiekosten kun je natuurlijk naast het overstappen goed in de gaten blijven houden. Door actief bezig te gaan in huis en je energieverbruik laag te houden zul je de energiekosten laag kunnen houden. Vooral als je verwacht dat je een hoger verbruik krijgt bij thuiszitten. Dan is energie besparen geen slecht idee. Leer slim met uw verbruik omgaan bij thuisblijven. Daar heeft EnergieVergelijker.com dan ook een artikel over geschreven.

Hoeveel kan jij besparen met een overstap aan de hand van jouw gegevens?

Check je jaarafrekening van het voorgaande jaar, en neem de verbruikshistorie over. En bekijk daarbij direct ook even wanneer je einddatum is. Als je deze informatie hebt dan heb je genoeg om weer opnieuw te starten met energie vergelijken. Deze informatie kun je namelijk invullen in onze energievergelijker. Dan laten wij je zien hoeveel je kunt besparen met een overstap naar een goedkopere energieleverancier. Door de juiste gegevens in te vullen voorkom je namelijk ook verwarring. Want je kunt ook best energie vergelijken gebaseerd op de grootte van je huishouden. Maar dan heb je niet de exacte gegevens gebruikt en kan het zijn dat je achteraf meer moet betalen.

 

 

2 gedachten over “De energiekosten zijn verlaagd kan ik overstappen?”

    • Afhankelijk van de looptijd van uw huidige contract, kunt u bovendien een boete krijgen van Eneco, wegens het vroegtijdig beëindigen van hun contract. De regel is 25 euro per product, per resterend halfjaar. Als uw contract nog twee en half jaar loopt, dan kunt u een boete verwachten van vijf keer een resterend half jaar. Dus vijf keer 25 euro = 125 euro. Let op: Want ENERGIE is niet 1 product, maar twee! Namelijk STROOM en GAS! Dus als u een contract hebt bij ENECO voor STROOM EN GAS, dan zijn dat dus 2 producten. Dus (2 x 25 euro) x 5 (resterende halfjaren over twee en half jaar) = 250 euro boete.

      Als we kijken naar de (tijdelijke) acties met korting, dan is Oxxio de goedkoopste. Als u tijdens het eerste jaar de energierekening te laat betaald, dan vervalt de korting. In dat geval heeft u simpelweg een veel te duur energiecontract. Liever geen gedoe met korting? Dan kunt u beter voor Power.nl kiezen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie