Een energiezuinige waterkoker aanschaffen?

Bijna alle apparatuur is tegenwoordig wel energiezuinig. Waaronder dus ook de waterkoker. Maar is het beter een energiezuinige waterkoker aanschaffen of een Quooker kraan een beter idee? Voor beide apparaten valt iets te zeggen. Een energiezuinige waterkoker is uiteraard veel goedkoper dan een Quooker kraan. Bekijk bij de aanschaf van een zuinige waterkoker dan ook eerst naar de watt. En dit gaat raar klinken maar u kunt het beste kijken naar de waterkoker die een hogere wattage heeft. Deze verbruiken minder. Hoe hoger de watts hoe sneller het water gekookt wordt dus.

Een energiezuinige waterkoker aanschaffen waar let ik op?

De energiezuinige waterkoker bevat niet meer het verwarmingselement. Bij de oudere modellen zien we immers het verwarmingselement, maar daarbij moet u wel zorgen dat het water erboven komt. En op die manier verspillen we dus ook meer water. Want niet al het water wordt gebruikt voor een kop thee. Het beste is dus dat we water kunnen koken voor één of twee bakken thee. Zo wordt er ook weer minder stroom verbruikt.

Lampjes die aan blijven staan? Geen goed teken

De meeste waterkokers hebben lampjes die aan blijven staan, ook dit zorgt weer voor meer stroomverbruik. Het beste is dus dat de waterkoker zichzelf uitschakelt na gebruik. U kunt ook uit gaan kijken naar een water dispenser. Deze zijn precies bedoeld voor snelle kopjes thee. Het apparaat warmt ook heel snel op zodat u binnen 50 seconden een bakje thee kunt maken. Het scheelt in de energiekosten. Van belang is dus hoe snel het water opwarmt. Kijk daar dus naar voordat u een dergelijke waterkoker of waterdispenser aanschaft. Een goede heetwater dispenser kost u ongeveer hetzelfde als een waterkoker zo rond de €60.

Hoeveel kost een energiezuinige waterkoker?

De gemiddelde aanschafprijs van een energiezuinige waterkoker ligt rond de €60. Dus heel prijzig hoeven ze niet te zijn. Het eerste waar dus op gelet wordt is het aantal watt en hoe snel water gekookt kan worden. Is dat in 45 seconden? Dan zit u dus wel goed met de waterkoker. Lampjes die aan blijven staan zorgen voor onnodig stroomverbruik. Dus daar kunt u ook op letten. Bij een energiezuinige waterkoker hoeft u ook niet de hele waterkoker te vullen tot aan 1 liter of 1.5 liter. Dit is dan ook helemaal niet nodig, want een bakje thee heeft maar 200 ml water nodig.

Regelmatig ontkalken van uw waterkoker is altijd een goed idee

Zorg er ook voor dat u regelmatig de waterkoker ontkalkt. Want hoe meer kalk het apparaat heeft hoe langer het duurt voordat het water kookt. Heeft u een nieuwe keuken of wilt u deze verbouwen en denkt u na over de Quooker? Dan mag u uitgaan van een gemiddelde aanschafprijs van rond de €995. Dat is veel geld voor een kraan die water kookt. Maar handig is het wel. U kunt deze kraan zelfs zo samenstellen dat u bruisend en koud water uit de kraan krijgt. Het staat natuurlijk ontzettend chique een Quooker kraan in uw keuken.

En wat biedt de Quooker dan?

Bij een Quooker kraan heeft u de beschikking over een reservoir waar water in zit dat 100 graden is. Dankzij een goede isolatie van het reservoir bent u verzekerd van koken water. En is er weinig stroom voor nodig om het op de juiste temperatuur te houden. Dit reservoir zit rechtstreeks aangesloten op uw waterleiding. Zodra u kokend water voor een kopje thee gebruikt heeft, komt er direct weer vers water in het reservoir.

Energiezuinige waterkoker kopen

Een energiezuinige waterkoker is voor de meeste huishoudens haalbaar waar een Quooker dat niet is. Dus kunt u het beste gaan voor een waterkoker die weinig stroom verbruikt. Als u gaat koken dan is het gebruik van een waterkoker ook handiger, warm eerst het water op in de waterkoker zodat u minder gas hoeft te gebruiken. Dat scheelt u dus ook weer op uw energieverbruik. Op jaarbasis zijn we aan stroom zo’n €12 kwijt. Dat is niet heel veel, maar alle beetjes helpen.

Wilt u uw energieverbruik berekenen? Bekijk dan eerst uw jaarafrekening want hier staat uw verbruik over het afgelopen jaar op vermeld. Met deze gegevens kunt u zien of u bij een ander goedkoper uit bent en hoeveel goedkoper dat is.  Gebruik dan onze energievergelijker.

 

Plaats een reactie