Hoe kun je snel besparen op je energiekosten?

Hoe kun je snel besparen op je energiekosten? Ten eerste door een energievergelijker te gebruiken en te zoeken naar de goedkoopste energieleverancier. Maar dat doe je ook door thuis direct een aantal lampen uit te zetten. En de stekkers uit je stopcontact te halen. We denken vaak al dat we goed bezig zijn met energie besparen. Maar we laten nog al te vaak de stekkers in het stopcontact zitten. Want trek jij meteen de stekker uit het contact als je telefoon helemaal geladen is? Of de stekker van het laadstation van je elektrische tandenborstel? Het antwoord daarop is vaker nee.

Hoe kun je snel besparen op je energiekosten?

We zijn te druk met de alledaagse dingen waardoor we vergeten de stekkers eruit te halen. Dit geldt ook voor het gebruik van de grotere apparaten zoals de wasmachine. Maar als je dit wel direct zou doen dan scheelt je het ook meteen stroom. Want iedere stekker die jij vergeet blijft contact houden met het elektriciteitsnetwerk en verbruikt dus onnodig stroom. Dit zijn punten waarop je kunt letten en je zult zien aan het einde van het jaar dat je energieverbruik gedaald is.

Stekkers trekken is een snelle manier om direct energie te besparen

We denken ook wel dat het meevalt als we de stekkers erin laten zitten maar dat is dus niet zo. Aan sluipverbruik geven rustig €100 per jaar extra uit. En als we ook nog de pech hebben dat bepaalde verouderde apparatuur teveel stroom verbruikt dan zelfs meer dan deze €100. Dit is niet nodig en als we erop blijven letten kunnen we besparen op de energiekosten. Elke keer als je de was uit de wasmachine haalt herinner jezelf eraan dat de stekker er dan ook uit moet. Een energieleverancier zal je hier niet op wijzen, want zij verdienen juist aan de laksheid van de consument. En als je nagaat dat zij duizenden klanten hebben dan loopt dat bedrag natuurlijk aardig op.

Geef de kinderen aan dat ze ook kunnen besparen

In een gezin met meerdere personen met ieder een mobiele telefoon is de kans al groter dat er stekkers blijven zitten. Leer het de kinderen ook aan dat ze na gebruik de stekker uit het contact halen. Ook televisies die op de slaapkamers staan, als er niet gekeken wordt? De stekker eruit is wel zo makkelijk. Het is puur gewoonte, en het eruit halen van de stekkers kan ook een nieuwe gewoonte worden. En die gewoonte levert dus eigenlijk geld op. Bij computers kunnen de stekkers eruit ook uitgehaald worden. Sluit dan wel netjes de programma’s af voordat je het doet. Dan blijven belangrijke taken bewaard.

Hoeveel lampen staan er in de avond aan? Is het nodig?

Nu het zomer is hoeven we toch al later pas de verlichting aan te zetten. Vervang ook zonodig de lampen, ledlampen verbruiken veel minder. En zeg nu zelf het is niet prettig om in een super verlichte woonkamer tv te kijken toch? Houdt het gewoon bij 1 á 2 lampen die je aanzet. Veel gezelliger en veel minder energieverbruik. Ook is het aan te raden om de verlichting in wc of badkamer uit te zetten wanneer je klaar bent in die ruimtes. Allemaal onnodig energieverbruik.

Kun je al overstappen?

Sinds 1 juli zijn de energiekosten ook weer veranderd en dit in het voordeel van de consument. Want de energiekosten zijn goedkoper geworden. Kun je al overstappen maar heb je dit klusje laten liggen? Start dan eens opnieuw met energie vergelijken. Grote kans dat je een paar honderd euro op je energierekening kunt besparen. Als je je verbruik en postcode gegevens invoert dan zul je een aantal energieleveranciers zien die goedkoop zijn. Bekijk de looptijd dan vooral. Want het is nergens voor nodig om voor een lange looptijd te gaan. Je kunt het beste gaan voor een jaarcontract. Dan kun je volgend jaar zo weer overstappen.

Plaats een reactie