Verwacht jij een hoger verbruik bij thuiszitten?

Verwacht jij een hoger verbruik bij thuiszitten? Nu we meer thuis werken en thuis moeten zijn zou het best zou kunnen zijn dat het verbruik hoger wordt. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je thuis verbruikt hebt. Kijk als je thuis 8 uren moest werken dan stond de computer langer aan. Maar als je dit op een laptop hebt gedaan, dan gaan we er vanuit dat je je laptop niet steeds aan de stroom hebt gehad.

Verwacht jij een hoger verbruik bij thuiszitten?

En wat het gasverbruik betreft, sinds we thuis zitten hebben we niet meer heel veel koude dagen gehad. Ook al moeten we meer thuis doorbrengen toch kunnen we het verbruik in de hand houden. Daar zijn we zelf bij namelijk. Je kunt na elk gebruik van een apparaat de stekkers ervan eruit halen. Dat scheelt je al stroom. En we zijn ook meer in de buitenlucht al dan niet in onze eigen tuin. Hier hebben we weinig stroom voor nodig.

Je hebt zelf invloed op hoeveel je verbruikt

Kijk als je veel meer wasjes hebt gedraaid dan kan het stroomverbruik verhoogd zijn. De stroomprijs voor nu ligt vrij laag. Die ligt nu op 21 eurocent per kilowattuur. Als een gezin met twee thuiswerkende ouders thuis heeft gewerkt en nog doet, ja dan wordt het verbruik ook hoger. Je kunt in dat geval je voorschotnota ook verhogen. Dit voorkomt ook een hogere jaarafrekening. En nu de zon later ondergaat hoef je de verlichting ook niet aan te zetten. In ieder geval kun je deze op een later tijdstip aanzetten. En laat verlichting niet onnodig aan als je niet in de ruimte bent natuurlijk.

Verwacht jij een hoger verbruik bij thuiszitten? Niks doen levert ook niks op. Ga voorbereid aan de slag. Klaar met de wasmachine en wasdroger? Hup de stekker eruit!

De stekkerdoos met een aan/uit knop

Schaf vooral stekkerdozen aan, en het liefst met een aan/uit knop. Zo kun je meerdere apparaten direct van het stroomnet afhalen. Je hebt ze immers niet 24/7 nodig. Voor de koelkast geldt dat natuurlijk niet. Je kunt de stekkerdozen zelfs op een tijdklok zetten. Energiebedrijven zien nog niet een hele grote stijging in het stroomverbruik. Dat is ook omdat men meestal de laptop gebruikt voor het thuiswerken. En laptops werken natuurlijk op accu’s.

Nu je thuis werkt kan het zijn dat je andere apparaten meer gebruikt. Dat zijn dan je koffiezetapparaat en waterkoker bijvoorbeeld. Maar deze nemen niet heel veel stroom. Laat ze dan ook niet aanstaan. Dan bespaar je al stroom. De vaatwasser zal wel vaker sneller vol zijn. Want én thuiswerken én de afwas doen dat kan gaan opstapelen. Wacht gewoon tot je vaatwasser geheel vol is voordat je deze aanzet. En je kunt ook gerust kleine afwasjes doen met de hand. Vul dan gewoon een bak met warm water en laat je vaat daarin weken. Vooraf afspoelen voorkomt ook gebruik van meer warm water.

Stap over als dat kan want dat scheelt ook honderden euro’s per jaar

Bij thuiszitten zul je toch vaker je telefoon of laptop gebruiken. Gebruik deze dan ook om je energiekosten weer eens onder de loep te nemen. Vergelijk de energiebedrijven eens en bekijk welke aanbiedingen ze hebben. Check je einddatum op je huidige energiecontract en stap over als je een goedkopere energie aanbieding hebt gevonden. Dit scheelt je per jaar ook al gauw een paar honderd euro.

Blijf in beweging voor meer energie

Het thuiszitten kan ook een flinke aanslag zijn op ons gemoed. Want we weten niet helemaal waar we aan toe zijn, en wat ons te wachten staat. Daarom is bewegen ook erg belangrijk. Ok er wordt ons aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar een portie beweging is goed voor onze mentale toestand. We piekeren toch meer, en velen onder ons hebben hun zorgen ook. En dat is begrijpelijk. Maak een wandeling tijdens je pauze of na het avondeten. Hernieuw je energie en probeer naast het werk en de beslommeringen ook te genieten van wat je wel hebt.

Plaats een reactie