Precariobelasting wat is dat?

Gemeentegrond of grond in bezit van de provincie bevat leidingen en kabels boven of onder de grond. Hierover mag precariobelasting geheven worden. Maar niet enkele kabels en leidingen kunnen belast worden. Ook overige voorwerpen zoals zonneschermen, een horeca tent, lichtzuilen en zelfs vlaggen. De gemeente brengt een belastingverordening uit. Daarin staat wie in welke situatie precario moet betalen. Horeca uitbaters die een bord voor hun restaurant hebben geplaatst moeten bijvoorbeeld precario betalen. Sommige bedrijven worden ervan uitgesloten. Denk aan telecombedrijven, zij zullen toch hun leidingen en kabels moeten trekken om hun diensten te kunnen leveren.

Hoogte van de precariobelasting verschilt per gemeente

Gemeenten mogen dan ook zelf de hoogte van de precariobelasting bepalen. Ze betogen dan ook dat de precario tevens bedoeld is om illegaal stallen te voorkomen. Zo kan men niet zomaar met een marktkraam of een winkel zijn reclamebord zomaar neerzetten. Ook is het een verdienmodel voor de gemeente. De gemeente die de heffing int, zal dit weer voor andere voorzieningen gebruiken. De ene gemeente is duurder met de heffing dan de andere. Als er voor een aangeslagene van precario iets verandert gedurende het jaar dan mogen ze bezwaar indienen tegen de hoogte van de heffing.

Welke regels zijn er? Zoek ze goed uit

Zo is het ook mogelijk om de precario in een aantal gevallen in termijnen te betalen. Mits het bedrag niet hoger is dan €5.000. Maar elke gemeente hanteert wel zijn eigen regels. Vraag daar dan ook naar. Een particulier huishouden hoeft geen precariobelasting te betalen. Dus dit artikel is puur voor ondernemers. Of u moet een voorwerp hebben geplaatst boven of onder de gemeentegrond. Maar in de praktijk is het meestal een ondernemer. Het kan wel voorkomen dat u als huurder van een pand de aanslag opgelegd krijgt. Ga dan na bij de gemeente wat uw rechten zijn. Het kan natuurlijk zijn dat de verhuurder deze aanslag dient te betalen.

Soms kan een particulier ook last hebben van de heffing

Wat ook voorkomen kan is dat een waterbedrijf die precariobelasting moet betalen dit doorberekend aan de afnemers. De overheid besloot in 2016 de precariobelasting af te schaffen. Daarop waren er nog veel gemeenten die toch nog snel de belasting besloten in te voeren. Zij vallen dan onder een overgangsregeling die duurt tot 2022. Vooral in de randstad kwamen er veel meer precario aangiften binnen. Er zijn er ook gemeenten die geen precario heffen. In het Noorden en Oosten van Nederland zien we veel minder gemeenten die de heffing niet vragen.

 

 

8.7/10 - (51 stemmen)

Plaats een reactie