Prijzen aardgas in toekomst hoger

Prijzen aardgas in de toekomst hoger. En dit heeft allemaal te maken met afspraken en het terugdringen van de CO2 uitstoot. Het is een ingewikkeld verhaal maar eigenlijk ook weer heel simpel. Want aardgas is een product dat niet voor eeuwig beschikbaar is. Ook zijn er genoeg voorbeelden van wat de aardgaswinning bij omwonenden veroorzaakt. Zij zitten met schades aan hun huizen, en niet te vergeten de emotionele impact. In eerste instantie word er op gehamerd om zo min mogelijk aardgas te gebruiken. Want het raakt uiteindelijk op. Maar sinds de afgelopen jaren de ene claim na de andere binnenkomt is besloten de gaskraan steeds meer dicht te draaien.

Prijzen aardgas in toekomst hoger en gaswinning wordt teruggeschroefd

Fossiele brandstoffen zijn uit en niet meer van deze tijd. Daarbij veroorzaken ze luchtvervuiling, en tast het ons klimaat aan. En niet enkel in Nederland overal ter wereld. Bekijk grootheden zoals China en de VS maar eens. Deze grote landen stootten enorm veel CO2 uit. En er zijn er met hun nog vele andere landen. Kijken we puur en alleen naar Nederland? Dan is de gaswinning het onderwerp van gesprek. Want bij de gaswinning van aardgas komt nogal wat kijken. Het veroorzaakt aardbevingen in het gebied waar er naar gas geboord wordt.

Veel kritiek op Nederlandse aardgaswinning

Bewoners in dat gebied zien hun huizen verzakken en kampen met schade. Het veroorzaakt ook stress bij omwonenden die het gevoel hebben geen gehoor te vinden. Minister Wiebes besloot daarom de gaswinning terug te schroeven. En de bijkomende maatregel in te voeren: De energiebelasting op gas moet omhoog. En dat is dan ook gebeurd de laatste jaren. We betalen voor gas dan ook enorm veel meer dan voor stroom. Huizen worden van het gas afgehaald, nieuwbouwwoningen worden gasloos opgeleverd. Maar het kan niet overal en op korte termijn. Miljoenen Nederlandse huishoudens zijn dan ook nog steeds aangesloten op het gasnetwerk.

Massaal gasloos kan gewoon nog niet

Er gaat heel veel tijd en geld zitten in de operatie om een woning van het gas af te halen. En vooral geld is daarvoor nodig. Het alternatief is bijvoorbeeld de warmtepomp. Maar dat is een dure investering. Daarbij duurt het jaren voordat de investering is terugverdiend. Daarom kan niet elk huishouden het geld ophoesten om de warmtepomp te installeren. Er worden dan ook subsidies verstrekt ervoor. Maar desondanks is nog niet iedereen massaal aan de warmtepomp gegaan.

Energiebelasting op gas zal peperduur worden

De overheid ziet het liefst dat de energiebelasting op gas nog hoger wordt, zij willen dit zelfs met 75% verhogen. Nu al is de energierekening fors hoger geworden. De ene heffing op de andere volgt. Dit zorgt bij huishoudens natuurlijk voor stress en niet op zijn minst: irritatie. De uitstoot van CO2 moet met 50% gezakt zijn in 2030. Dat betekent dat we nog tien jaar te gaan hebben. Of dit streven wordt behaald dat is niet zeker. Vooral omdat Nederland qua percentage duurzame energie opwekking nog altijd laag zit. Dit zou hoger moeten worden. Daarom komen er meer windparken bij, op zee en land. Wordt er hard gewerkt aan overige duurzame energiebronnen.

Maar ook daar is veel tijd voor nodig om het te laten slagen. Het principe energiebelasting betaalt de Nederlandse consument al meer dan twintig jaar. Maar nooit zoveel als we nu betalen. Grootverbruikers van gas betalen een relatief laag bedrag in tegenstelling tot kleinverbruikers. Daar moet ook verandering in komen, de overheid beloofd dan ook een CO2 heffing bij grootverbruikers neer te leggen. Wanneer dat ingaat is nog niet geheel duidelijk.

8.6/10 - (75 stemmen)

Plaats een reactie