Profiteren van een vrije energiemarkt

Profiteren van een vrije energiemarkt is sinds 2001 al een feit. Sinds dat jaar mogen we zelf onze energieleverancier kiezen. Dus hebben we genoeg van de dure energiekosten dan stap je gewoon op. De vrije energiemarkt is dan ook bedoeld als stimulans voor consumenten en bedrijven om over te stappen. Energieleveranciers hadden voor 2001 de touwtjes nog in handen. Maar Europa vond dat er een vrij verkeer van goederen en diensten moest zijn, en daar vielen energiebedrijven ook onder.

Vrije energiemarkt geldt niet voor netbeheerders

De vrije energiemarkt geldt niet voor netbeheer. Dus dat houdt in dat we niet zelf een netbeheerder mogen kiezen. zij hebben de verantwoordelijke taak voor het transport en de levering. Dan zijn er nog meetbedrijven die ook wel Meet verantwoordelijken worden genoemd. Zij voeren metingen uit volgens de meetcodes. Bekijken we de grote spelers op de markt dan zijn dat tegenwoordig energiebedrijven uit het buitenland. Nadat energiebedrijven hun netwerktak moesten afsplitsen conform de splitsingswet namen buitenlandse energiebedrijven een aantal over. Een voorbeeld daarvan is Vattenfall uit Zweden die Nuon overnam. Essent werd overgenomen door het Duitse RWE.

Meer energieleveranciers betekent meer aanbod

Maar dankzij het opengooien van de energiemarkt zijn er veel meer spelers bijgekomen. En dat is ook zo bedoeld zodat men kan profiteren van een vrije energiemarkt. Hoe meer spelers hoe meer energie aanbiedingen, en uiteindelijk meer overstappers. Energiebedrijven moeten concurrerend werken. Maar ze dienen zich ook aan de regels te houden. Daarom is de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet opgericht. Deze wetten beschermen de consument dan ook. Misbuik wordt niet getolereerd en zonodig treedt de ACM hard op.

Wat krijg je bij een nieuw energiecontract?

Eigenlijk konden we vanaf 2004 pas echt energie vergelijken, toen was de liberalisering echt een feit. En omdat er extra spelers bijkwamen was er ook meer aanbod. En dat is vandaag de dag niet anders. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het krijgen bij een energiecontract. Het gaat allang niet meer om alleen de kortingen. Want we zien zelfs een hotel Coupon voorbijkomen bij een energiecontract. Of de gratis kofferset, een energieleverancier moet dan ook vernieuwend blijven om klanten te trekken. Toch is de keuze voor geld nog altijd het meest gekozen. We willen geld overhouden en niet hoeven uitgeven.

Profiteer jij ook elk jaar?

Wij profiteren dus van een vrije energiemarkt door ieder jaar de energiedeals door te nemen. Eenmaal de juiste gevonden stappen we over. Zo makkelijk gaat het echt. We wachten netjes totdat het energiecontract afloopt en erna doen we hetzelfde riedeltje weer opnieuw. Want voor velen betekent profiteren geld besparen. Ben jij ook benieuwd naar het voordeel? Start dan met energie vergelijken op EnergieVergelijker.com en check jouw deal!

 

 

8.3/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie