RWE onderuit

Energiebedrijf RWE, het bedrijf achter Essent, heeft de afgelopen drie kwartalen de winst met maar liefst 60 procent zien dalen. Dat heeft het Duitse energiebedrijf deze week bekendgemaakt. In totaal kwam de winst uit op 763 miljoen euro, terwijl dat in de eerste negen maanden van vorig jaar nog op 1,92 miljard euro uitkwam. Daarmee daalde de omzet met 8,8 procent.

Met deze tegenvallende resultaten duikt RWE zelfs nog onder de verwachtingen van analisten. Het energiebedrijf handhaaft de winstverwachting: er wordt zo’n 1,4 miljard tot 1,6 miljard euro winst verwacht, voor het hele jaar.

Energieprijzen
Het energiebedrijf heeft vooral last van de omstandigheden in Europa. In Europa zijn de elektriciteitsprijzen gedaald. Daarnaast maakte ook het Duitse energiebedrijf Eon al bekend te maken te hebben met een winstdaling.

De dalende stroomprijzen in Europa zijn de grootste boosdoeners voor de energiebedrijven. Vooral in Duitsland zijn de prijzen van elektriciteit flink gedaald, door de opkomst van schone energie. Windenergie- en zonnepanelen worden gesubsidieerd door de overheid. Daardoor kan RWE nog amper met gewone energiecentrales blijven concurreren.

Verkopen

Met de tegenvallende cijfers zet het energieconcern sommige bedrijven in de verkoop. Onder meer RWE Dea staat in de etalage. Maar het duurt nog wel even tot dat bedrijf verkocht wordt, want het is nog onduidelijk of de onderhandelingen nog dit jaar kunnen worden afgerond, zo schrijft RWE in het rapport.

Essent
In Nederland heeft RWE ook al flink afgeboekt: inmiddels is de helft van de waarde van Essent al afgeboekt. Het Nederlandse energiebedrijf heeft veel energiecentrales die op gas werken, en die blijken niet rendabel genoeg. Zo is bijvoorbeeld de energiecentrale in Maasbracht al voor onbepaalde tijd uitgeschakeld.

Dit kwartaal heeft RWE geen geld verloren op het Nederlandse energiebedrijf. Dat in tegenstelling tot het Zweedse Vattenfall, de eigenaar van Nuon. Die deed vorige week wel een afboeking op Nuon.

Plaats een reactie