Terugleververgoedingen van energieleveranciers

Als u beschikt over zonnepanelen, kunt u energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarvoor ontvangt u een vergoeding. De hoogte van de terugleververgoedingen kunnen echter flink verschillen per energieleverancier. Hoe dat precies zit, leggen wij graag uit in dit artikel.

Energieleveranciers moeten verplicht een vergoeding uitkeren

Volgens de huidige wetgeving moeten energieleveranciers verplicht een vergoeding uitkeren aan hun klanten die energie terugleveren aan het stroomnet. De hoogte van de terugleververgoedingen moeten ‘redelijk’ zijn en daarmee kunnen energieleveranciers dus zelf bepalen welk bedrag per kWh er terugbetaald wordt. De regeling houdt nog aan tot 1 januari 2021. Nadien zal er een nieuwe regeling voor de in plaats komen. Met behulp van onze energievergelijker kunt u de actuele energietarieven altijd gemakkelijk nagaan.

Kale leveringstarief

De meeste energieleveranciers geven een terugleververgoeding op basis van het kale leveringstarief. Hier zijn dus geen energiebelastingen, vaste leveringskosten, netbeheerkosten of energiebelasting bij inbegrepen. Er zijn slechts enkele energiemaatschappijen die wel een volledige vergoeding bieden.

Vaste leveringskosten

Vaste leveringskosten, eerder bekend als vastrecht, betreft altijd een vast bedrag per maand. Als u energie opwekt met zonnepanelen, is de hoogte van de vaste leveringskosten erg belangrijk. Als u minder (of soms helemaal geen) energie afneemt, is het interessant om te vergelijken op vaste leveringskosten. Immers is vergelijken per kWh stroom veel minder interessant. Energieleveranciers kunnen zelf bepalen hoe hoog de vaste leveringskosten zijn. Hierbij is wel een minimum en een maximum gesteld door de ACM (Autoriteit Consument & Markt).

Als u onze energievergelijker raadpleegt, kunt u gemakkelijk in een oogopslag zien welke energiemaatschappijen allemaal lage vaste leveringskosten in rekening brengen. Daarvoor kunt u bij een energieleverancier klikken op ‘meer informatie’.

Hoogste terugleververgoedingen van energieleveranciers

Zoals gezegd kunnen de terugleververgoedingen van energieleveranciers flink van elkaar verschillen. Het is algemeen bekend dat de meest groene energieleveranciers de hoogste terugleververgoedingen uitkeren. Denkt u veel energie terug te leveren aan het net? Dan kan het raadzaam zijn om klant te worden bij Greenchoice, Qurrent of Vandebron. Deze energieleveranciers bieden de hoogste vergoedingen op dit moment.

Bij Greenchoice krijgt u voor de eerste 1.000 kWh boven uw eigen verbruik zelfs het leveringstarief inclusief energiebelastingen vergoed. Klanten van Qurrent krijgen 0,10 euro per kWh vergoed. Klanten van Vandebron ontvangen 0,105 euro per kWh die meer geproduceerd worden bovenop het eigen energieverbruik.

Energie vergelijken?

Wilt u graag profiteren van hoge terugleververgoedingen van een duurzame energieleverancier? Dan kunt u hier onze energie aanbiedingen bekijken en nagaan of er misschien een betere deal is voor u. Op basis van uw woonadres + energieverbruik kunt u gemakkelijk en snel berekenen welke aanbieder het voordeligste is. Indien u beschikt over zonnepanelen, kunt u dit aangeven bij ‘wijzig gegevens’ (dezelfde knop waar u uw postcode + huisnummer en verbruik in kunt voeren). Klik op ‘vul je exacte verbruik in’ en geef aan dat u beschikt over zonnepanelen.

8.5/10 - (59 stemmen)

Plaats een reactie