SDE+

De SDE+ is de afkorting die staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Het is een financiële buffer vanuit de overheid. De SDE+ kan worden gebruikt door bedrijven die duurzame energie projecten willen aangaan. Een manier om het bedrijf te verduurzamen bijvoorbeeld. Als een bedrijf een duurzaam project gevonden heeft moet het wel aan voorwaarden voldoen. Vaak zien we dat bedrijven het meest een aanvraag doen voor windenergie projecten. Maar er kan in zes categorieën een project worden gekozen. Dit kan dan ook biomassa zijn, geothermie, waterkracht energie. De categorie Wind op Zee valt er niet onder. Deze heeft een eigen budget en een andere aanvraagprocedure die doorlopen moet worden.

SDE+ bedoeld voor energietransitie naar duurzamer klimaat

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil onze energievoorziening uitbreiden. De subsidiepot is daar  dan ook voor bedoeld. Elk jaar vinden er openstellingsrondes plaats. Zo vind er één in het voorjaar plaats en in het najaar. Bij het RVO moeten bedrijven en instellingen hun voortgangsrapportage indienen. Voor ondernemers die meer energie opwekken dan zij gebruiken kan dit ideaal zijn. Ieder jaar wordt er een paar miljard euro ingelegd voor de SDE+. Mocht een bedrijf of instelling te laat zijn met het indienen van een project, dan wacht men tot de volgende ronde.

Vanaf 2020 wordt het SDE++

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie verandert in 2020. De focus ligt dan op nog minder CO2 uitstoot. Vanaf dan heet het ook niet meer Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie maar Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie. Er wordt dan vooral gekeken naar projecten die zo efficient mogelijk zijn en uiteraard of het kosten bezuinigend is. Duurzame energieprojecten zullen in de toekomst steeds minder subsidie nodig hebben zo is de verwachting. Er zijn al projecten gelanceerd die het zonder subsidie kunnen doen.

Wind en zonne-energie straks zonder subsidie mogelijk

Windparken zonder subsidie zijn al in aanbouw, en de verwachting is dat over een aantal jaar er geen subsidie meer nodig is daarvoor. Daarom zijn er voor Wind op Zee ook aparte tenders uitgezet. De energierekening van consument en bedrijf moet op den duur goedkoper uitvallen. Kijken we naar windenergie en zonne-energie dan zien we dat de kosten hiervoor al goedkoper zijn geworden.

In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn. Fossiele brandstoffen gebruiken is daarbij passé. Het aanbod van energieleveranciers geeft consumenten al de kans om duurzame energie uit Nederland te gebruiken. Wilt u ook gebruik maken van enkel duurzame energie gemaakt in Nederland? Vink dit dan aan in onze energievergelijker. Op die wijze kunt u zoeken naar duurzame energie dat echt groen is.

 

8.8/10 - (56 stemmen)

Plaats een reactie