Slimme meters worden nog steeds geweigerd

Het blijkt uit onderzoek dat slimme meters nog steeds geweigerd worden. De ene hoort van een bekende over problemen met de slimme meter en de ander leest het wel in de media. De afgelopen vijf jaar is de slimme meter stapsgewijs geïnstalleerd bij duizenden huishoudens. Vaak schijnt de betrouwbaarheid van de slimme meter een weigering ook in de hand te werken.

Slimme meters niet altijd geschikt voor toekomstige technologie

Er is onlangs ook al in het nieuws gekomen dat er ruim vier miljoen slimme meters de energietransitie niet eens aankunnen. Dat komt omdat deze meters niet geschikt zijn om data te verzenden. De huidige slimme meters werken bijvoorbeeld niet met de technologie van 4G en 5G. En met de opkomst van producenten en particulieren die zelf energie opwekken is er ook een specifiek communicatiesysteem nodig waarmee de slimme meter kan communiceren. Veel slimme meters ondersteunen dit dan ook niet.

Slimme meters worden nog steeds geweigerd

Buiten het feit dat de slimme meters niet geschikt zijn voor opkomende technieken blijken ze ook vaak te haperen. Zo zijn er consumenten waarvan de slimme meter het verbruik niet goed of helemaal niet meten. En de consument kan daarmee niet zien hoe hoog het verbruik over een bepaald tijdsbestek was. Heen en weer bellen met de energieleverancier levert dan vaak niets op. En de consument wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Dit zorgt ervoor dat de problemen vaker besproken worden waardoor consumenten zonder slimme meter er ook voor kiezen om de slimme meter te weigeren.

Uitbraak Corona virus zorgt voor stop in plaatsen van slimme meter

Na de uitbraak van het Corona virus is de plaatsing van de slimme meters dan ook stil gezet. Netbeheerders verwachten rond de zomer dit weer voort te zetten. Slimme meters worden dus nog steeds geweigerd. En met de problematiek rondom het Corona virus besluiten consumenten daardoor ook vaker dat de plaatsing wat hun betreft niet door hoeft te gaan.

Slimme meter laten plaatsen maar niet activeren

U mag dus nog altijd de slimme meter weigeren zonder dat daar consequenties aan verbonden worden. Wel is het zo dat u de slimme meter kunt laten plaatsen maar laat uitschakelen. Dit is een persoonlijke keuze. Als u liever de analoge meter aanhoudt dan kan dat ook. Geef dit duidelijk aan bij uw netbeheerder dat u de slimme meter weigert. Wilt u de slimme meter later alsnog laten plaatsen dan kan dit extra kosten met zich meebrengen. Uw netbeheerder laat ruim van tevoren weten dat ze van plan zijn de slimme meter bij uw woning willen aanbrengen.

De slimme meter is bedoeld voor energieleverancier, netbeheerder en eindverbruiker. Beide partijen kunnen zo het energieverbruik monitoren. Dit kunt u ook zelf doen natuurlijk. Door het verbruik beter in de hand te houden. En energie bespaartips op te volgen. Dat zijn natuurlijk de standaard energie bespaartips. Zo kan het energieverbruik met simpele tips verlaagd worden. En heeft u daar niet pers├ę de slimme meter voor nodig.

8/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie