Slimme verlichting wat doet het?

Slimme verlichting is een techniek op het gebied van verlichting. Maar wat is slimme verlichting en wat doet het voor uw energierekening? Het voordeel van slimme verlichting is dat u uw verlichting thuis op afstand aan en uit kunt zetten. Een slimme lamp kan direct in een tafellamp of hanglamp bijvoorbeeld gedraaid worden. Het handige is dat u deze nu kunt dimmen. Er kan zelfs een bepaald kleurtje aan gegeven worden.

Sfeer maken in huis met energiezuinige leds

Het kan dus enorm veel sfeer in huis brengen slimme verlichting. Heeft u behoefte aan zachte kleuren dan kiest u deze in een voorgeprogrammeerd kleurenpalet. Behoefte aan een warme kleur ook dat valt te kiezen. Wat we de laatste jaren vooral zien zijn de ledstrips. Deze kunnen in de kast geplakt worden of netjes tegen de muur. Het brengt sfeer en het is energiezuinig. De ledstrip is aangesloten op een adapter die weer in het stopcontact wordt gedrukt. Zowel de slimme lamp en de ledstrip kunnen via een app bediend worden.

Slimme verlichting wat doet het?

De Philips HUE is een prachtig voorbeeld van slimme verlichting. Maar ook andere fabrikanten verkopen dergelijke verlichting. U kunt ook een inbouw ontvanger plaatsen in de muur of uw plafond. Deze kan verbonden worden met de lichtschakelaar. Zo kunt u ook uw verlichting dimmen en instellen. Zo hoeft u niet persé uw telefoon te gebruiken om de verlichting in te stellen. Wat slimme verlichting doet is naast sfeer brengen dus uw stroomverbruik verlagen. Een ledlamp heeft immers minder stroom nodig dan de gloeilamp of halogeenlamp.

Laat de verlichting automatisch aangaan bij het ontwaken

Met slimme verlichting kan veel. U kunt deze zo instellen dat de verlichting langzaam aan gaat. Het is nooit fijn als u ontwaakt en de lampen meteen fel branden. Dit is dus in te stellen. Wat ook handig is, is dat u de lampen automatisch aan gaan als u thuis komt. Andersom geldt hetzelfde, verlaat u de woning? Dan gaan de lampen automatisch uit. Door slimme verlichting te gebruiken kunt u uw vertrekken in huis in een handomdraai veranderen. Draadloos dimmen is natuurlijk ideaal.

Slim verlichten is prijzig

Slimme verlichting is niet heel goedkoop. U kunt wel al een starterset aanschaffen van rond de €85. En een losse lamp kost u ongeveer €27. Verdiep u er eerst eens in om te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Een slimme ledlamp mag dan duurder zijn ze gaan vele branduren meer mee dan de standaard lamp. De standaardlamp is na 1.000 uur wel aan vervanging toe, bij een ledlamp duurt dat veel langer. Deze hoeft na 15.000 branduren pas vervangen te worden. Daar bespaart u dus al op.

U kunt een heel lichtplan maken voor de woning. Door het plaatsen van een aantal ledstrips in de woonkamer of een ander vertrek bijvoorbeeld. Het kleurenpalet kan prachtig ogen. Het woord slim zoals slimme verlichting of slimme thermostaat betekent dus dat dit een energiezuinig apparaat of product betreft. En dat is natuurlijk altijd goed. U zult aan het einde van het jaar zien dat uw jaarafrekening wat betreft stroom lager uitvalt. Door led lampen te gebruiken in plaats van de reguliere lampen heeft u al weten te besparen. Het gaat hierbij om enkele tientjes per jaar. Maar u doet het milieu er zoveel goeds mee.

Verlaag uw energiekosten op meerdere manieren

Op allerlei manieren kunt u uw energiekosten verlagen. Dat doet u niet alleen met slimme verlichting. Het is ook slim om aandachtiger met uw apparatuur om te gaan. Dat betekent dus dat u de lichten uitschakelt bij het verlaten van de woning of gaat slapen. Maar ook als u geen stekkers in uw stopcontact laat zitten. Slimmer wassen en drogen hoort daar ook bij. Wacht tot uw wastrommel compleet gevuld is. En was dan pas uw was. Kunt u na afloop de was ophangen? Nog beter want constant de wasdroger gebruiken kost ook veel stroom. Elk jaar een andere energieleverancier kiezen die goedkopere tarieven biedt is ook slim uw energiekosten verlagen.

Neem de gegevens van uw jaarafrekening over. Vul dit in in een energievergelijker en bereken meteen bij wie u minder gaat betalen.

post

Plaats een reactie