Sluipverbruik apparaten tegengaan

Sluipverbruik apparaten tegengaan. We staan er vaak niet bij stil, maar als we de stekkers in onze stopcontacten laten zitten verbruiken we onnodig elektriciteit. Wanneer het tijd is om te gaan slapen gebruiken we de afstandsbediening om de tv uit te zetten. Maar wist u dat uw tv nog steeds elektriciteit trekt? Niet elk apparaat is geschikt om geheel van de stroom af te halen. Zoals de koelkast die kan gewoonweg niet uitgezet worden, eten moet gekoeld en bevroren blijven. Maar er zijn meer dan voldoende apparaten die wel van het elektriciteitsnet ontkoppeld kunnen worden.

Sluipverbruik apparaten tegengaan

Loop alle stekkers maar eens na in uw woning. U zult opmerken dat er best veel stekkers in het stopcontact blijven zitten. Het is lekker handig, die tafellamp op de vensterbank, maar enkel het uitknopje aanklikken zorgt er enkel voor dat er geen licht meer is, maar het trekt wel stroom. Of de elektrische tandenborstel die we op de lader laten staan. Wanneer de tandenborstel volgeladen is zult u dat zien aan het groene lampje. Haal dan de stekker er ook even uit. Dat zelfde geldt voor de laders van uw mobiele telefoon. Trek ook deze eruit, het komt maar al te vaak voor dat er brand ontstaat omdat een lader nog in het stopcontact zat.

Dé tip tegen onnodig stroomverbruik : De stekkerdoos met aan/uit knop!

Besparen op uw sluipverbruik kan door een stekkerdoos aan te schaffen of meerdere. Zo kunt u de meeste stekkers kwijt in één stekkerdoos. Door op de uit-knop te klikken weet u dat alle apparatuur in de stekkerdoos niet meer verbonden zijn met het elektriciteitsnet. De stekkerdoos kan zelfs een uitkomst zijn want we hebben nogal wat stekkers in huis. U hoeft de stekkers niet meer uit de stekkerdoos te trekken, want met de uit-knop ontkoppelt u ze van het net. Anders is het best wel veel gedoe om elke dag tientallen stekkers te trekken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een onnodig hoge energierekening is verleden tijd

De meeste audio apparatuur verbruikt tussen 40 en 60 kWh per jaar. Uw koffiemachine ook gauw zo’n 40 kWh per jaar. Op jaarbasis kan het sluipverbruik wanneer we de meest gangbare apparaten bij elkaar zetten zorgen voor 600 kWh aan sluipverbruik. Dat hoeft natuurlijk niet. Bespaart u dus op uw sluipverbruik door echt alle apparaten uit te zetten? Dan ziet u de energierekening dalen met circa €140 per jaar. Het hangt er vanaf welke apparaten u heeft in huis. Maar u snapt wat we ermee bedoelen toch?

Overstappen voor een lagere energierekening

En het energielabel van uw apparatuur speelt ook nog een rol. Hoe ouder de apparatuur is des te meer stroom het verbruikt. Een tijdschakelaar aanbrengen is ook een idee. U kunt deze schakelaar instellen zodat alles aan en uit gaat op een bepaalde tijd. We hebben dan geen invloed op overheids verhogingen en de belastingheffingen maar wel op onze energiekosten. Probeer ook elk jaar te wisselen van energiebedrijf, op die manier betaalt u elk jaar een iets goedkopere stroomprijs. Die besparing levert ons ook weer extra op.

 

9.4/10 - (69 stemmen)

Plaats een reactie