Stroom opwekken met zonnepanelen

Stroom opwekken met zonnepanelen: steeds meer huishoudens kiezen ervoor. Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg betaalbaar en daarmee is het dus ook erg interessant om deze aan te schaffen. Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot stroom opwekken met zonnepanelen? Lees dan dit handige artikel.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in de laatste jaren steeds populairder én betaalbaarder geworden. De zonnepanelen kunnen licht opvangen en dit omzetten naar elektriciteit middels een omvormer. Zonne-energie is een duurzame energiebron en is daarmee een goed alternatief voor stroom via uw energieleverancier. De gemiddelde terugverdientijd is zo’n zeven jaar en daarmee haalt u uw investering er altijd weer uit. Zonnepanelen gaan namelijk zo’n 25 jaar mee op het maximale rendement.

Hoe werken zonnepanelen?

Stroom opwekken met zonnepanelen is natuurlijk prachtig, maar hoe werkt dit nu precies? Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, welke zijn gemaakt van een materiaal. Vaak is dit silicum, wat alleen stroom geleid wanneer er zon op het paneel schijnt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom. Dit geeft zowel een positief lading bovenop de cel als een negatieve lading daaronder. Middels de omvormer wordt de elektriciteit naar het elektriciteitsnet gestuurd. Dit kan vervolgens gebruikt worden door de afnemer.

Werken zonnepanelen ook gedurende de wintermaanden?

Veel mensen denken dat zonnepanelen alleen actief zijn gedurende de zomermaanden. Gelukkig is dat niet waar, want in de winter kunnen zonnepanelen ook gewoon energie opwekken. Wel is het rendement iets lager, omdat de simpelweg minder vaak schijnt. Ook bij bewolkt weer kunnen de zonnepanelen stroom genereren. De beste resultaten behaalt u echter op de zonnige dagen en dat zal dus niet in de winter zijn.

Zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler

Zonnepanelen kunnen erg handig zijn in combinatie met een zonneboiler. Met behulp van een zonneboiler kan er namelijk nóg meer energie uit de zon worden gehaald. De zonneboiler zorgt er namelijk voor dat de warmte van de zon wordt gebruikt om water te verwarmen. Daarmee bespaart u op uw gasverbruik én kunt u veel goedkoper douchen en wasjes draaien.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Niet alle daken zijn helaas geschikt voor zonnepanelen. Gelukkig kunt u zelf vaak wel nagaan of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Er zijn meerdere zaken die meespelen: het type dak, de richting van het dak, uw dakhelling of ruimte op het dak.

Zonnepanelen worden voornamelijk op daken geplaatst met dakpannen. Het is echter mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een rieten dak, maar daarvoor dienen de zonnepanelen wel geplaatst te worden op een speciale zonneluifel.

Ook de richting van het dak is erg belangrijk. Op bepaalde punten van uw dak komt nauwelijks tot geen zon en die zijde is dus niet erg praktisch. Ook de dakhelling is erg belangrijk: op een hellingshoek van 36 graden leveren de zonnepanelen het beste rendement op. Als u kiest voor een andere hellingshoek, is het rendement simpelweg lager.

Tot slot is het natuurlijk ook nog belangrijk of u voldoende ruimte heeft op uw dak. Is uw dak überhaupt groot genoeg voor een set zonnepanelen? Het is raadzaam om te laten adviseren voor een expert. Stroom opwekken met zonnepanelen op uw eigen dak is gelukkig in de meeste gevallen wel mogelijk.

Wat gebeurt er als ik meer stroom opwek dan dat ik verbruik?

Als u meer stroom opwekt dan dat u verbruikt, betekent dit dat u stroom teruglevert aan het net. Hiervoor is de salderingsregeling in het leven geroepen. Deze regeling is nog actief tot 1 januari 2021. U ontvangt een terugleververgoeding van uw energieleverancier voor iedere kWh stroom die u bovenop uw eigen energieverbruik teruglevert. De terugleververgoedingen van energieleveranciers kunnen flink verschillen. Als u beschikt over zonnepanelen, kan het daarom ook erg verstandig zijn om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. U kunt niet alleen letten op de terugleververgoedingen, maar ook op de vaste leveringskosten (vastrecht). Dit kan namelijk ook flink verschillen per energiemaatschappij.

Energie vergelijken?

Of u nu wel of geen zonnepanelen heeft: energie vergelijken is altijd een verstandige keuze indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Uiteraard kunt u daarvoor onze handige energievergelijker raadplegen. Op basis van uw verbruik en woonadres kunt u eenvoudig berekenen welke energieleverancier het voordeligste is. Overstappen van energieleverancier duurt nooit langer dan vijf minuten en daarmee kunt u bijzonder veel geld besparen. Wacht daarom niet langer met een overstap en profiteer ook van onze energie aanbiedingen!

8.6/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie