Stroomkosten

Een nieuwe vergelijking van uw stroomkosten kan u een andere kijk op de energierekening geven. Want niet elke energieaanbieder biedt dezelfde tarieven. Soms ontvangen we de jaarafrekening en schrikken we enorm van de vermelde stroomkosten erop. Dat hoeft niet, u kunt meteen al ingrijpen.

Waarom zijn de stroomkosten hoger?

Als de stroomkosten zijn veroorzaakt door u zelf, dan kunt u direct beginnen met besparen. Sta eens wat vaker stil bij hoe u nu met stroom omgaat. Een snelle check om u heen laat al zien hoe efficiënt u ermee omgaat. Zitten in de meeste stopcontacten stekkers? Als dat zo is weet dan dat deze stekkers gewoon stroom blijven gebruiken. Dus als u klaar bent met opladen trek dan alsjeblieft de stekkers eruit. Schaf een stekkerblok aan met een aan/uit knop. Gaat u slapen of verlaat u de woning? Klik dan op uit, dan weet u dat de aangesloten apparatuur ook echt geen stroom meer verbruikt.

Stroomkosten in kaart brengen

Maar ook andere apparaten kunnen veel stroom verbruiken zonder dat u zich daarvan bewust bent. Heeft u een groot aquarium staan? Tja deze wordt de hele dag voorzien van stroom. Of een waterbed wist u dat een waterbed ook veel stroom nodig heeft? Het bed wordt immers op temperatuur gehouden. En daarvoor is toch echt stroom nodig. U kunt veel dingen doen om uw stroomverbruik te verlagen. Zoals we hierboven schrijven: Trek die stekkers eruit als u ze toch niet nodig bent. En koop eens een eenvoudige energiemeter. Dit apparaatje kan het stroomverbruik per apparaat meten. Zo kunt u ook zien welk apparaat het meeste aan stroom verbruikt. We willen vaak geen afstand doen van een verouderde koelkast of vriezer. Maar weet wel dat hoe ouder het apparaat is hoe meer stroom het verbruikt.

Waar kunt u besparen?

De tip is dan om één voor één de apparaten te vervangen. Ja dat kost u geld inderdaad, maar hogere stroomkosten zijn ook geen feestje. U hoeft echt niet alles direct te vervangen. Maar een oud apparaat kan ook veel stroom verbruiken omdat het al mankementen begint te vertonen. De apparatuur die we het meest en dagelijks gebruiken verbruiken dus veel stroom. Waaronder de wasmachine, deze staat dagelijks aan om onze kleding te wassen. Als u deze kunt vervangen voor een zuinig exemplaar dan kunt u de helft aan stroomkosten besparen. En vraag u zelf ook af of het echt nodig is om steeds maar weer kleine wasjes te draaien. Kunt u dat shirt uithangen en is het niet vies? Loop dan even naar buiten en hang de kleding een paar uurtjes uit. Zo zijn ze weer verfrist zonder dat u de wasmachine daarvoor aan hoefde te zetten.

Luxe en comfort maar wel economisch gebruiken

Luxe en comfort dat is waar het tegenwoordig om draait in ons drukke bestaan. Daarom zijn de wasdroger en de vaatwasser ook uitgevonden. Maar als u niet oplet kunnen deze apparaten u veel stroomkosten opleveren. Gebruik de wasdroger dan ook zo min mogelijk, of gebruik de eco stand. Deze is bedoeld om zo min mogelijk energie te verbruiken. De was ophangen is en blijft gratis. De vaatwasser is voor velen een uitkomst. Na een lange dag werken en ook nog moeten koken is de afwas doen geen leuk karwei. Zorg ervoor dat de vaatwasser compleet gevuld is voordat u deze laat draaien. Gaat het om een zuinig exemplaar met een label van A+++? Gebruik dan ook de eco stand. Elk apparaat met een A+++ label is voorzien van een eco programma. Dit is al bedoeld om zoveel mogelijk stroom te besparen.

Overstappen kan ook altijd nog

U kunt ook altijd besluiten om over te stappen naar de goedkoopste energieaanbieder. Daar zijn er namelijk veel van. Uw energieaanbieder nu hoeft dus niet meer zo goedkoop te zijn als eerst. Er verandert natuurlijk in de tussentijd veel. Energiebedrijven verhogen vaak hun tarieven weer. Daarom kunt u het beste van tijd tot tijd een energievergelijker raadplegen. Zo checkt u de tussenstand in de kortingen en de huidige stroomkosten. Want kortingen zorgen ervoor dat u uw energierekening verlaagt. Denk maar aan een minimale besparing van €250 per jaar. Dat is aantrekkelijk of niet? Met de jaarafrekening in de hand leest u snel uw historische verbruik af. Vul dat in in onze energievergelijker samen met uw postcode en adres en binnen seconden vindt u uit wie de goedkoopste energieaanbieder op uw adres is.

9.1/10 - (55 stemmen)

Plaats een reactie