Subsidies op zonnepanelen

Overweegt u om zonnepanelen te plaatsen op uw dak? Dan kunt u mogelijk subsidies op zonnepanelen ontvangen. Alhoewel er geen landelijke subsidieregeling meer is, kunt u in ieder geval geval de btw terugvragen. Dat levert al gauw enkele honderden euro’s op. Meer weten over subsidies op zonnepanelen? Lees dan dit handige artikel.

Landelijke subsidies op zonnepanelen

Helaas zijn landelijke subsidies op zonnepanelen al een tijdje verleden tijd. Dit was wel een tijdje zo, maar steeds meer mensen hebben zonnepanelen op de daken. De landelijke overheid geeft u dus geen steuntje in de rug. Wilt u toch profiteren van subsidies op zonnepanelen? Dan kunt u mogelijk wel aankloppen bij de lokale overheid: uw gemeente.

Er is nog overigens nog wel een landelijke subsidie mogelijk voor zonneboilers voor warm water. Dat is de enige landelijke ‘groene’ subsidie voor huishoudens.

Gemeentelijke subsidies op zonnepanelen

Via de website energiesubsidiewijzer.nl kunt u gemakkelijk nagaan welke gemeenten allemaal een subsidieregeling bieden. In dit actuele overzicht kunt u gemakkelijk nagaan welke energiesubsidies er allemaal mogelijk zijn. Hier vindt u dus ook subsidieregelingen voor onder andere groene daken, warmtepompen, zonneboilers en pelletkachels.

Soms hebben gemeenten echter ook regelingen die u niet terugvindt op de website. Zo kunt u mogelijk bijvoorbeeld gezamenlijk zonnepanelen inkopen met de buurt. Wellicht is er dan een collectieve subsidie mogelijk.

Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen

Als u zonnepanelen aanschaft, kunt u in ieder geval de btw terugvragen via de Belastingdienst. Dat kan al gauw enkele honderden euro’s schelen en dat is dus ook zeker erg interessant.

Groene leningen voor duurzame maatregelen

Er zijn ook nog verscheidene groene leningen die u kunnen helpen bij energiebesparende maatregelen. U kunt namelijk landelijk profiteren van de Energiebespaarlening. Er geldt een lage rente tussen 1,9 en 2,7 procent. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo is de lening bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Zo mag u bijvoorbeeld niet meer dan 75 procent van de som besteden aan de aanschaf van zonnepanelen. U zult dus ook nog andere duurzame investeringen in huis moeten doen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het isoleren van uw woning.

Is een subsidie wel nodig?

Subsidies op zonnepanelen klinken natuurlijk reuze-interessant, maar zelfs als er geen subsidie beschikbaar is kunt u er vooralsnog in investeren. De gemiddelde terugverdientijd is zeven jaar. Na zeven jaar heeft u dus in feite gratis stroom. Bovendien gaan de zonnepanelen minimaal 25 jaar mee op maximaal rendement. Het enige waar u tussendoor in hoeft te investeren, is een omvormer. Houd hier dus wat geld voor opzij. Zoals gezegd ontvangt u dus in ieder geval de btw terug, dus u betaalt al flink minder! Als u kiest voor zonnepanelen, is het ook raadzaam om te kiezen voor een geschikte energieleverancier. Daarvoor kunt u onze energievergelijker raadplegen.

7.9/10 - (51 stemmen)

Plaats een reactie