Telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten (klachten en oplossingen)

In de afgelopen dagen is de telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten slecht in het nieuws gekomen. Ondernemers betalen vaak veel te veel voor hun nieuwe energiecontract, terwijl het callcenter hier flink aan verdiend. In dit artikel behandelen wij de klachten en bieden we aantal oplossingen met betrekking tot de telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten. Goedkope energiecontracten sluit u in principe nooit aan de telefoon of aan de deur af: daarvoor kunt u online vergelijken. Op basis van uw actuele verbruik wordt dan namelijk berekend hoeveel u op jaarbasis betaalt. Dan komt u écht niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Verschillende klachten over telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten

Ondernemers klagen massaal over de telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten. Verschillende ondernemers worden wekelijks meerdere keren gebeld voor ‘de beste deal’. De beste deal schijnt vaak helemaal niet zo scherp te zijn, want ondernemers betalen juist vaak veel te veel. Ook kunnen ondernemers zich niet beroepen op de bedenktermijn van 14 dagen, zoals dat bij consumenten wel het geval is. Welke klachten over telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten zijn er concreet?

1. Energiecontracten worden door de strot geduwd

Verscheidene telefonische verkopers zijn zelf zzp’er en werken voor een bureau. De zzp’ers moeten dus hun eigen inkomen verzamelen op basis van hun gemaakte sales. Lukt het niet om de verkoop te sluiten? Dan betekent dit dat zij dus ook geen inkomen hebben. Veel van deze zzp’ers doen er daarom alles aan om het energiecontract af te sluiten. Of dit contract nu gunstig is of niet: het enige wat telt is de sale.

Niet alleen de zzp’ers die voor een verkapt bureau werken zien deze druk. Ook energieverkopers die wel werken voor een energieleverancier voelen de druk van bovenaf. Als de gestelde targets niet worden gehaald, worden zij op het matje geroepen. Eerder omschreef een voormalig werknemer van Nuon zich als ‘oplichter in dienst van Nuon’ (bron AD.nl). Nuon gaf als reactie zich hier niet in te kunnen vinden.

2. Zakelijke energiecontracten zijn veel te duur

De zakelijke energiecontracten die via telefonische verkoop worden ‘aangesmeerd’, zijn vaak veel te duur. De verkoper heeft niet altijd een exacte inzage op de meterstanden en het verbruik en kan daardoor geen goede berekening maken. Vergelijkt u online via onze energievergelijker? Dan kunt u uw eigen verbruik en woonadres invoeren. Op basis daarvan kunt u wél berekenen welke deal het beste bij u past.

De verkopers smeren daarom vaak te veel te dure energiecontracten aan die niet zijn gepersonaliseerd. Heel vreemd is dat natuurlijk ook niet, want er zijn vaak meerdere partijen die hiervan betaald moeten worden. Niet alleen de energieleverancier wil verdienen aan het energiecontract, maar ook eventuele onderliggende bureaus en zzp’ers of medewerkers willen moeten betaald worden. Dat wordt uiteindelijk betaald door de ondernemer die veel te veel betaalt.

De oplossing: vergelijk online via een energievergelijker én sluit nooit een energiecontract aan de deur of per telefoon af. Controleer ook altijd of u nog een lopend contract heeft.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

Telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten (klachten en oplossingen)
Heeft de (telefonische) verkoper wel het beste met u en uw onderneming voor?

3. Bedenktijd energiecontract zakelijk

Staat u ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel? Dan is het u vast niet ontgaan dat de Kamer van Koophandel is uitgeroepen tot de grootste privacyschender van 2018. Massaal worden de contactgegevens verkocht aan derde partijen. Deze energieverkopers maken daar maar al te graag gebruik van.

Als ondernemer heeft u geen bedenktermijn. Heeft u dus een zakelijk energiecontract geaccepteerd aan de telefoon? Dan betekent dat dus dat u gewoon pech heeft. Als ondernemer geniet u namelijk niet van de consumentenrechten, met onder andere 14 dagen bedenktermijn. Gelukkig is de ACM (Autoriteit Consument & Markt) inmiddels in gesprek met energieleveranciers over deze kwestie. Komt er geen verbetering? Dan worden er boete uitgedeeld.

4. Opzegboete of opzegvergoeding energie als ondernemer

Als consument kunt u uw energiecontract opzeggen als u nog een lopend contract heeft. U krijgt dan wel een boete van uw energieleverancier, maar deze is nog beperkt. Heeft u echter een zakelijk contract? Dan is deze boete vele malen hoger. Er is namelijk geen limiet, waardoor u in feite gewoon vastzit aan het contract. Dat moet natuurlijk niet kunnen, maar toch is het nu mogelijk. Als ondernemer moet u alles maar weten: op slinkse wijze zit u soms zomaar vast een duur zakelijk energiecontract, terwijl de belofte was dat u minder ging betalen.

5. Zakelijke energiecontracten op een privéadres mag vaak helemaal niet

Het klinkt natuurlijk wel erg aantrekkelijk: via telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten hoort u dat u flink kunt besparen. Die kosten kunt u ook nog eens zakelijk aftrekken! Hoe gunstig dat ook klinkt, is dat dus helemaal niet zo. Sterker nog: privé verbruikt u ook stroom, waardoor de Belastingdienst dit niet ziet als zakelijke kosten. Pas als u een aparte kantoorruimte heeft, kunt u kijken naar de zakelijke mogelijkheden.

Kortom: de telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten is vrijwel nooit interessant voor een zzp’er. Het is te duur en u mag in uw eigen woning geen zakelijk energiecontract hebben. Heeft u een bedrijf of een aparte kantoorruimte? Dan kunt u daarvoor wel een zakelijk energiecontract afsluiten. In dat geval is het vooralsnog handig om online te vergelijken. Soms kan een zakelijk energiecontract vooralsnog niet uit.

6. Bij zakelijke energiecontracten ontvangt u nooit een welkomstkorting

Bij zakelijke energiecontracten ontvangt u nooit een welkomstkorting. Dat is namelijk alleen het geval bij consumentencontracten. Hier kunt u profiteren van leuke energie aanbiedingen, maar voor zakelijke contracten betaalt u altijd de volle mep. Deze energietarieven kunnen pas interessant worden als u een grootverbruiker bent. Ook hiervoor geldt: bereken zelf online welke energiedeal het beste bij u past.

7. Bel-me-niet register is alleen voor consumenten

Veel consumenten staan ingeschreven bij het bel-me-niet register. Daarmee voorkomt u dat callcenters u lastigvallen met hun verkooppraatjes. Dat geldt echter niet voor zakelijke klanten. Dit is dan ook de reden waarom zzp’ers vooral het slachtoffer zijn. Aangezien de 14 dagen bedenktermijn ook nog eens niet geldt, zijn zij dé doelgroep voor de energieverkopers.

Telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten: hoe kom ik onder mijn contract uit?

Bent u akkoord gegaan de gladde praatjes van de verkoper en bent u veel duurder uit dan u is voorgesteld? De telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten houdt al een tijdje aan en veel ondernemers hebben een contract afgesloten. Aangezien u geen bedenktermijn heeft, is het lastig om nog onder het contract uit te komen. Inmiddels zijn er dusdanig veel klachten, dat het weleens kan lonen om wat artikelen erbij te pakken. Ga in gesprek met de energieleverancier waar u het contract heeft afgesloten voor een betere deal. Dat lijkt op dit moment het enige oplossing.

Gijs Mooij, een hardwerkende ondernemer, heeft deze weg ook bewandeld. Hij heeft dit intern met, in dit geval, Essent weten op te lossen. Dat lijkt voor nu de beste oplossing. De website Tubantia heeft daar een uitgebreid artikel aan geweid. Bekijk het artikel hier (artikel opent in nieuw venster).

(Tekst gaat verder onder deze foto)

Rekent een telefonische verkoper wel de juiste meterstanden?

Voorkomen is beter dan genezen

Energieleverancier Essent gaf reeds aan te stoppen met het wervingsbureau dat zij daarvoor inhuurden. Ook de ACM (Autoriteit Consument & Markt) is de regels aan het aanscherpen en is met energieleveranciers in gesprek. Mogelijk wordt u echter vooralsnog gebeld. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus hoe kunt u een ongewenst contract voorkomen? Hieronder volgen een aantal handige tips.

Zeg nooit zomaar ‘ja’

Zeg nooit ‘ja’ aan de telefoon of aan de deur. Zorg ervoor dat u alle informatie op papier krijgt, voordat u een beslissing maakt. Vaak willen deze slinkse verkopers u geen informatie op papier bieden. Als zij dat niet willen, doe de deur dan dicht op hang de telefoon op. U kunt telefoonnummers ook blokkeren: dan hoort u nooit meer wat van die energieverkoper.

Nee is nee

Heeft u al een keer gezegd dat u geen nieuw energiecontract wilt? Dan hoeft u natuurlijk niet vriendelijk te blijven. De telefonische verkopers van zakelijke energiecontracten gaan vaak net zo lang door totdat u driemaal nee zegt.

Neem tijd voor iedere beslissing

Neem nooit zomaar een beslissing en denk er eerst goed over na. Daarmee voorkomt u dat vastzit aan te dure zakelijke energiecontracten zonder wettelijke bedenktermijn.

Waarom nooit ingaan op telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten?

Telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten: waarom moet u hier eigenlijk nooit op ingaan? Dat geldt niet alleen voor zakelijke contracten, maar ook voor consumentencontracten: u heeft namelijk geen vergelijkingsmateriaal. Dat is ook zo als u op straat of aan de deur een energieverkoper tegen het lijf loopt. Zij kunnen vertellen dat tarieven per kWh nog zo laag zijn, maar wie zegt dat er geen andere energieleverancier is die nog scherpere tarieven biedt? Een energievergelijker biedt u deze informatie wel.

Hoe kan ik dan wel echt besparen?

Wilt u wel echt besparen? Ga dan eerst na welk energiecontract bij u past. Wilt u thuis energie ontvangen voor uw privéadres? Dan is een consumentencontract altijd de beste keuze. Daar zijn geen uitzonderingen op: u ontvangt namelijk ook een scherpe welkomstkorting of u kunt een gratis cadeau ontvangen. Bij zakelijke energiecontracten ontvangt u dit niet.

Heeft u wel een zakelijk contract nodig, bijvoorbeeld omdat u een loods heeft of een fabriek? En bent u daarmee grootverbruiker? Dan kunt u zakelijke energiecontracten vergelijken. Sluit dit niet online af, maar sluit dit af via een online energievergelijker. Zo profiteert u wel altijd van de beste deal.

Hoe verdient Energievergelijker.com?

Bij de telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten wordt fors verdiend met hoge marges. Er zijn immers meerdere partijen die hiervan moeten profiteren. Hoe verdient Energievergelijker.com dan en wat is dan precies het verschil? Energievergelijker.com heeft, zoals onze website-naam ook doet vermoeden, een systeem waarbij u alle energieleveranciers in een oogopslag kunt vergelijken. U staat dus niet voor de keuze om een bepaald contract af te sluiten, maar u kunt simpelweg meerdere aanbieders vergelijken. De energietarieven die u vindt in onze energievergelijker, zijn actueel en komen exact overeen met de tarieven op de websites van de verschillende energieleveranciers. Op die manier kunt u dus daadwerkelijk het goedkoopste energiecontract afsluiten. In tegenstelling tot de telefonische verkopers van zakelijke energiecontracten werken wij wél onafhankelijk. Voor ieder afgesloten energiecontract ontvangen wij een kleine vergoeding. Dit wordt betaald door de energieleverancier. Het maakt dus niet uit of u het contract via ons afsluit of via de energieleverancier. Uiteraard heeft u ook 14 dagen bedenktijd bij consumentencontracten.

Deel uw ervaringen

Heeft u ook te maken gehad met de telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten? Laat het ons dan gerust weten en neem contact met ons op. Wij zijn erg benieuwd naar uw ervaringen. Heeft u nog andere vragen over de telefonische verkoop van zakelijke energiecontracten of over onze website? Neem dan ook contact met ons op!

7.6/10 - (57 stemmen)

Plaats een reactie