Terugleveren energie hoe werkt dat?

Terugleveren energie hoe werkt dat? U wekt energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dan heeft u immers een deel nodig voor u zelf, en als u genoeg zonnepanelen heeft houdt u energie over. Dat deel kunt u terugleveren aan de energieleverancier. En dat levert u weer extra geld op. Het is een ideale situatie, u wekt duurzame energie op want zonne-energie is duurzaam. En u levert dit ook weer terug aan het energienet. Dit is natuurlijk beter dan dat er grijze energie aan het net toegevoegd wordt.

Terugleveren energie hoe werkt dat?

Als u een terugleveraar wordt dient u dat aan te melden via energieleveren.nl. Uw installatie en gegevens worden hierin opgenomen. De slimme meter in de meterkast registreert wat u verbruikt en teruggeleverd heeft. De energieleverancier betaalt u daar vervolgens een vergoeding voor. Vaak wordt dit weer verrekend met uw energienota. Waardoor u aan het einde van de rit minder hoeft te betalen. Het mooie is ook dat andere mensen weer profiteren van uw duurzame energie. Op deze manier wordt er dan ook niets verspild. Heel veel bedrijven zijn al bezig om grote opslagbatterijen te ontwikkelen. Zodat in de toekomst men zijn overschot aan energie kan opslaan. Om het op een later tijdstip weer te kunnen gebruiken. De energieopslagtechniek is volop in beweging. Er zijn nu al dergelijke opslagbatterijen maar de capaciteit is nog niet voldoende om geheel zelfvoorzienend te zijn.

Een geschikte meter aanvragen

Is de meter in de meterkast niet geschikt om terug te leveren? Vraag uw netbeheerder dan om een geschikte meter. Zij zullen dan de slimme meter komen plaatsen. De terugleververgoeding is per aanbieder verschillend. Dus naast energie vergelijken loont het ook de moeite om deze tarieven te vergelijken. Het is niet verplicht een nieuw energiecontract te sluiten als u wilt terugleveren. Maar het kan lonend zijn om bij andere aanbieders te kijken. Dan kunt u er maximaal voordeel uit halen. Als de aansluitwaarde van uw aansluiting kleiner is of hetzelfde als 3 x 16 Ampère meldt u dan binnen een maand aan. Dit doet u dan via energieleveren.nl maar ook even bij de netbeheerder. Zij kunnen dan ook weer wijzigingen doorvoeren in hun systeem.

Een traditionele Ferraris meter kan ook geschikt zijn voor de teruglevering. Uw netbeheerder zal controleren of dit geschikt kan zijn. Als deze vervangen dient te worden, dan kunt u om een nieuwe Ferraris meter vragen. U hoeft dit dus niet persé te laten vervangen voor de slimme meter. Deze meter kan namelijk zelf automatisch teruglopen als u energie aan het terugleveren bent. Wanneer er gesaldeerd wordt dan zal uw teruglevering van uw verbruik afgetrokken worden.

Als u al weet dat u standaard meer gaat terugleveren dan daadwerkelijk gebruikt wordt, dan kunt u de slimme meter wel in overweging nemen. Want dan wordt alles nauwkeurig vastgelegd.

Terugleveren met dal en normaaltarief

Wanneer zich in de woning al een dubbele meter bevindt moet u wel aan de leverancier vragen hoe zij de terugleververgoeding berekenen. Zij kunnen namelijk twee manieren daarvoor gebruiken. Dit is overigens toegestaan. Houdt u energie over dan kunnen ze dit verrekenen met het daltarief. Ook kan het verrekend worden met het normaaltarief. Vindt u dat teveel gedoe? Dan kunt u vragen om een slimme meter, wordt deze dan eerder geplaatst? Dan kost het u een paar tientjes voor de plaatsingskosten. U kunt ook uw beurt afwachten, want de netbeheerders komen de slimme meters sowieso gratis plaatsen. Wacht dan nog even met de aanschaf van zonnepanelen.

7.8/10 - (54 stemmen)

Plaats een reactie