Transportkosten

De energie en gas die wij thuis gebruiken moeten getransporteerd worden naar de woning. Daarvoor vraagt de netbeheerder ons transportkosten. Deze betalen we via de energierekening. De energieleverancier draagt deze kosten voor ons af. Vaak verwarren we dit met de kosten voor het netwerk. Deze zijn niet hetzelfde. Netwerkkosten betalen we omdat het netwerk ook onderhouden moet worden. Dit draagt bij aan een betrouwbare levering. Medewerkers van het netwerkbedrijf voeren dagelijks onderhoud uit. De netbeheerkosten en transportkosten zijn bedoeld voor de netbeheerder.

Transportkosten worden door particulier en zakelijke afnemer betaald

Eigenlijk laten de woorden het al zien, transportkosten voor het transporteren. En netwerkkosten voor het onderhoud aan uw aansluiting en het landelijke netwerk. Dit moet natuurlijk goed blijven. Netbeheerders leggen bijvoorbeeld ook nieuwe kabels aan in de grond. Of wanneer er een nieuwbouwwoning gebouwd wordt, moet daar ook een nieuwe aansluiting voor komen. De taken van een netbeheerder zijn dus divers. Bij storingen van energie en gas, zijn zij de partij die dit voor ons oplossen.

Geen aparte rekening voor netbeheerder meer

Vroeger moesten we een aparte factuur betalen aan de netbeheerder. Dat is nu niet meer zo. Om transparantie te waarborgen en het makkelijker te maken komt alles nu op één factuur. Daaronder vallen ook de kosten voor de belastingdienst en de overheid. Het zou anders een chaos zijn voor ons om iedereen apart te moeten betalen. Daar is dus over nagedacht en sindsdien betalen we alles overzichtelijk aan de energieleverancier. De ACM heeft energiebedrijven de opdracht gegeven de energierekening zo duidelijk mogelijk te maken. Want het kwam nogal eens voor dat de consument de energierekening verwarrend vond. Welke kosten er waren, en waarvoor.

Regiotoeslag bij transport gas

Zoveel komt er voorbij als we een energievergelijking maken, maar ook als we de energierekening bekijken. Een belasting hier en daar, netwerkkosten, transportkosten,vastrecht, en opslag duurzame energie. Dus het is logisch dat het soms heel ingewikkeld lijkt. De totale kosten per jaar dat is de som van wat u gaat betalen. Als u daar naar kijkt en dat deelt door 12 maanden, dan weet u ongeveer uw voorschotbedrag. Als iemand overstapt omdat hij/zij naar een andere regio verhuist, dan kan het zijn dat de transportkosten voor gas veranderen. Dat komt omdat niet iedereen dichtbij Groningen woont. Degenen die er redelijk dichtbij wonen of iets verder betalen altijd minder dan degene die er ver vanaf woont. Woont u ver vanaf Groningen waar het gas vandaan komt dan betaalt u meer. Op de energierekening staat dit vermeld als regiotoeslag.

 

8.5/10 - (70 stemmen)

Plaats een reactie