Uw hypotheek gebruiken voor verduurzamen?

U bent een trotse woningeigenaar en wilt de woning graag verbeteren. Het liefst zo energiezuinig mogelijk verbouwen. Kunt u uw hypotheek gebruiken voor verduurzamen? De meeste banken bieden deze mogelijkheid wel. Het is wel van belang dat uw salaris(en) toereikend zijn. De bank zal naar uw bruto jaarinkomens gaan kijken. En het bedrag van uw totale hypotheek is maximaal 106% van de waarde na uw verbouwing. 

Uw hypotheek gebruiken voor verduurzamen?

Gemiddeld zijn we ongeveer zo’n €9000 kwijt voor een aantal maatregelen voor energie besparen. Van plan om uw woning echt tot een Nul-op-de-Meter om te bouwen? Dan kunt u onder voorbehoud tot en met €25.000 extra meefinancieren. Uw hypotheeklasten gaan natuurlijk wel omhoog, dus bereken of dit voor u uitkan. Als dat zo is dan is uw hypotheek gebruiken voor verduurzamen best een goede optie. Want in deze dure tijden is sparen soms best moeilijk. We hebben opgroeiende kinderen en het spaargeld kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Zo blijft u uw spaargeld behouden maar kunt u uw woning wel aanpakken.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

 

Wat zijn de voordelen van verduurzamen?

Een bijkomend voordeel van verduurzamen is dat het de waarde van uw woning verhoogt. En uw energierekening vaart er wel bij. Want na de renovatie aan de woning zal uw energierekening juist dalen. Hoeveel dat is dat hangt af van de maatregelen die u heeft genomen. Verder zult u er op comfort natuurlijk ook op vooruit gaan. En hangt het af van uw eigen gewoontes. Zodra u de woning verduurzaamd heeft, kunt u het beste er ook naar gaan leven. Dat houdt dus in dat u zelf actiever wordt in het energie besparen.

Of u kiest voor de Energiebespaarlening

Wat ook nog mogelijk is is dat u een energiebespaarlening afsluit. Zo hoeft u niet extra te lenen in uw hypotheek maar gaat u voor de energiebespaarlening. Het Nationaal Energiebespaarfonds is de partij die de leningen verstrekt. U kunt dan zelfs meer lenen tot zelfs €65.000. De rente is laag te noemen: 1.9% de lening dient dan wel binnen tien jaar afgelost te zijn. Als u bijvoorbeeld €10.000 zou lenen dan kost het u ongeveer €95 per maand. De looptijd is afhankelijk van het aflossingsbedrag. Check de website van het Nationaal Energiebespaarfonds voor meer informatie erover.

Subsidie ontvangen voor duurzame apparaten

Als blijkt dat de hypotheekrente hoger ligt dan kunt u dus de energiebespaarlening overwegen. Subsidie zoals voor de warmtepomp en zonneboiler vraagt u weer aan via het RVO. U betaalt dit vooraf eerst zelf en nadat dat gebeurd is en uw subsidie goedgekeurd wordt ontvangt u de subsidie. Zorg wel dat het type warmtepomp of een andere duurzame maatregel in aanmerking komt voor subsidie. Het RVO heeft ook hiervoor lijsten gepubliceerd. U kunt niet eerst subsidie ontvangen en dan het apparaat aanschaffen.

8.3/10 - (61 stemmen)

Plaats een reactie