Verbruik van de verwarming

Het verschil in het verbruik van de verwarming kan flink uiteenlopen per huishouden. Ook speelt de mate van isolatie van een woning een belangrijke rol. Wilt u graag besparen op het verbruik van de verwarming? Lees dan dit handige artikel.

Verschil in type woning

Het verbruik van de verwarming kan erg verschillen per woning. Zo zijn nieuwere woningen vaak beter geïsoleerd dan oudere woningen. Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan verscheidene regels en wetgeving en verbruiken minder energie. De oudere woningen beschikken vaak nog over gaten en kieren, waardoor warmte gemakkelijker verloren gaat. Voor deze woningen is het dus ook erg belangrijk om goed te isoleren. Ook de type ramen, dakisolatie of een spouwmuur zijn allemaal zaken waar u rekening mee moet houden.

Wilt u graag nog alle bespaartips lezen? Bekijk onze 101 tips om energie te besparen. Besparen op uw energierekening? Raadpleeg de energievergelijker.

Verschillen per type verwarming

Ook de type verwarming speelt mee in het verbruik. U kunt uw woning namelijk op meerdere manier verwarmen. Zo kunt u gebruikmaken van een cv-ketel, maar ook kunt u kiezen voor een warmtepomp of kachels. Welke optie het beste is voor uw huishouden, is afhankelijk van uw woning.

Cv-ketel

De cv-ketel is een ketel waar het water in verwarmd wordt. Middels buizen wordt het warme water in de woning gepompt, richting de radiatoren en/of naar de vloerverwarming. Middels een of meerdere thermostaten wordt het systeem aangestuurd.

Elektrische kachel

Heeft u het koud in uw woning? Dan kunt u een elektrische kachel aanzetten. Deze staan er echter om bekend erg duur te zijn. U kunt het gebruik van de elektrische kachel daarom maar beter vermijden. Het verbruik van de verwarming gaat u dan namelijk wel erg merken in uw energierekening.

Gaskachel en gashaard

In oudere woningen bevindt zich soms nog weleens en gaskachel. Dit is echter geen aanbevolen manier voor het verwarmen van uw woning. Dit is namelijk niet erg veilig. Bovendien is jaarlijks onderhoud noodzakelijk, waardoor de kosten flink kunnen oplopen.

Houtkachel

Dichte houtkachels zijn in de laatste jaren steeds populairder geworden. Ook in moderne huizen wordt een houtkachel nog weleens geïnstalleerd. Het geeft een extra warmteboost in huis en bovendien creëert het ook een gezellige sfeer.

Open haard

Een open haard is natuurlijk ontzettend romantisch en zorgt ook voor de nodige gezelligheid. Als uw open haard echter niet aanstaat, gaat er wel warmte verloren via de open haard. Wilt u besparen op het verbruik van uw verwarming? Neem dan liever geen open haard. Een open haard kan ook zorgen voor schadelijke stoffen in en om uw huis.

Pelletkachel

Als u toch wilt genieten van houtvuur, is een pelletkachel de beste keuze. Hier ontstaan geen vrijwel geen schadelijke stoffen.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een goed alternatief voor radiatoren. De temperatuur van vloeistof vloeit dan door de vloeren. Bovendien kan de temperatuur lager zijn dan in de radiatoren en werkt het daarmee energiebesparend. Als alternatief voor vloerverwarming kunt u ook kiezen voor wandverwarming.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een goed alternatief voor de cv-ketel. Warmtepompen worden steeds populairder. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: modellen die lucht van buiten naar binnen trekken, maar ook modellen die werken met behulp van aardwarmte.

Zonneboiler

Met behulp van een zonneboiler kunt u profiteren van de warmte van de zon. Deze manier moet niet verward worden met zonnepanelen, want zonnepanelen zorgen namelijk voor stroom. Een zonneboiler kan zorgen voor de verwarming in uw woning. U kunt flink besparen op het verbruik van de verwarming door te kiezen voor een zonneboiler. Hiermee bent u namelijk minder afhankelijk van het gas.

Slimme thermostaat

Met behulp van een slimme thermostaat kunt u besparen op het verbruik van de verwarming. U kunt namelijk uw thermostaat dan namelijk op afstand bedienen. Uw woning is dan lekker warm als u thuis bent. Bovendien leren veel modellen uw levensstijl kennen en passen deze de verwarming automatisch aan op uw leefgewoontes. Als u niet thuis bent, stelt de verwarming zich automatisch lager in. Dat is wel zo handig als u eens vergeet om de thermostaat lager te zetten.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan kunt u gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent het vergelijkingssysteem welke aanbieder het voordeligste is. Voor het gemak zetten wij de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Zo bespaart u ontzettend eenvoudig.

7.8/10 - (59 stemmen)

Plaats een reactie