Verlagen energiezuinige apparaten echt mijn verbruik?

Verlagen energiezuinige apparaten echt mijn verbruik? Ja als we kijken naar het energieverbruik wel. Een koelkast die al meer dan tien jaar oud is verbruikt veel meer dan wat er nu verkocht wordt. Dit geldt ook voor de wasmachine, wasdroger en de vaatwasser. Fabrikanten testen apparaten voordat ze daadwerkelijk het productie proces ingaan. Vroeger volstond je met een A+ label dat was dan energiezuinig. Tegenwoordig is A+++ hét meest zuinig. Dus hoe meer plussen hoe zuiniger het apparaat blijkt te zijn.

Energiezuinige apparaten kosten meer?

Vaak vinden we het onnodig om de apparaten te vervangen, er is dan ook geld mee gemoeid. Een gemiddelde koelkast nu kost ongeveer €549 wil je een goede hebben. En niet iedereen heeft daar geld voor. Maar als je berekent dat je bij iedere overstap gemiddeld zo’n €250 bespaard dan heb je de helft van je nieuwe apparaat er al uit. Door zelf hier en daar te besparen op je verbruik door te minderen verdien je daar ook weer €150 mee. Op deze manier kun je mits je nog oudere apparatuur hebt je apparaten vervangen.

Verlagen energiezuinige apparaten echt mijn verbruik?

En de nieuwe apparaten verbruiken de helft minder aan stroom. Dus besparen doe je sowieso wel. De koelkast en de wasmachine zijn de meest gebruikte apparaten. Als je die dus vervangt dan kun je je verbruik echt wel verlagen. De drempel waar je overheen moet om het daadwerkelijk te kopen is er dan alleen. Let dus gewoon goed op of jouw nieuwe beoogde apparaat een A+++ energielabel heeft. Dan weet je dat je altijd goed zit. Bij de wasmachine, wasdroger en vaatwasser geldt dat je er ook efficiënter mee omgaat. Dus wassen als het apparaat vol zit. En drogen wanneer de wasdroger vol zit. Het laatste apparaat hoef je niet altijd te gebruiken.

De was op een slimme manier doen kan

De wasdroger mag dan handig zijn in de winter, maar in de zomer is de waslijn jouw beste vriend. Want op die manier droog je de was zonder dat het je stroom kost. En vraag jezelf af of elke dag wassen nodig is. Is jouw was niet vuil? Dan kun je het net zo goed even uithangen aan de waslijn. Daarvan wordt jouw t-shirt of broek ook weer fris. De apparaten in huis moet je ook echt van de stroom afhalen als je ze niet gebruikt de koelkast daargelaten natuurlijk. Zo voorkom je ook weer extra energieverbruik dat niet nodig is.

Check het energielabel!

Elk apparaat wordt voorzien van een energielabel, zo kun je als eventuele koper direct zien hoe zuinig het apparaat is. Het energieverbruik per jaar staat er ook op vermeld. Dit is ontzettend handig en kun je meerdere apparaten met elkaar vergelijken. Door de frequentie van jouw wasbeurten te verkleinen gaat het energieverbruik omlaag. De koelkast neemt het meeste aan energie, want deze moet dag en nacht aanblijven. Ga je uit van je audio-apparatuur dan betaal je daar zo’n €75 per aan stroom voor. Hier zit dan de tv ook bij in. Wist je bijvoorbeeld dat verlichting ook gauw €80 per jaar kost? Vervang de gloeilampen (mocht je ze nog hebben) dan voor led lampen. Het scheelt je veel aan energieverbruik.

Bespaar op je energieverbruik en koop met het geld dat je overhoud een nieuwe wasmachine

De wasmachine kost als deze nog een oudje is je ook gerust €75 per jaar, vervang je deze voor een A+++ variant? Dan kost het je nog maar €30 per jaar. De afwas doen met een vaatwasser als deze verouderd is kost je ook zo’n €100 per jaar. Ga je voor de zuinige variant dan verlaag je dat bedrag naar €60 per jaar. Zoals je ziet kun je dus met energiezuinige apparaten het verbruik verlagen. Alleen moet je daar eerst wel een investering voor doen. Stap elk jaar over van energieleverancier en dan kun je de welkomstkorting gebruiken voor de aanschaf van een nieuw apparaat.

8.6/10 - (69 stemmen)

Plaats een reactie