Verwarming

De verwarming in huis tijdens gure dagen is heerlijk. Maar kan kostbaar blijken. Vooral als u te scheutig met uw gasverbruik omspringt. Stel u zelf eens de vraag: Hoe zuinig ben ik met de verwarming thuis? Op hoeveel graden zet u de thermostaat? En belangrijker hoe lang staat de verwarming aan? Weet u daar het antwoord op? Goed zo, maar dan bent u er nog niet. Want u moet weten dat hoe hoger u de thermostaat zet des te duurder uw gasrekening uitvalt.

Verwarming is een luxe

Voor de verwarming hebben we namelijk aardgas nodig. En aardgas is niet meer zo goedkoop als twintig jaar geleden. Nu zijn er altijd wel schommelingen in de gasprijzen maar de overheid is er op gebrand om gas duurder te maken. En daar zijn ze ook al mee begonnen. Dat zal u vast wel opgevallen zijn. U betaalt namelijk meer voor uw gas. Dit heeft allemaal te maken met de klimaatafspraken en de gaswinning in Groningen. De gaswinning brengt nogal problemen voor de omwonenden. Daardoor is het kabinet gedwongen de gaslevering terug te draaien. Want elke keer als er naar gas gezocht wordt, of gewonnen wordt tast dit het klimaat aan, maar ook de bodem. Omwonenden krijgen daardoor te maken met aardbevingen. Hun huizen lopen hierbij enorme schade op.

Over 30 jaar is er geen gasaansluiting meer in onze woningen

Omdat de gaswinning teruggeschroefd wordt moet Nederland het gas uit het buitenland halen. In 2050 mogen we zelfs helemaal geen gas meer gebruiken. Er is dus veel werk te verrichten om dat klaar te spelen. Daarom moeten we bezuinigen en uit gaan kijken naar alternatieven. Voor een woningeigenaar die de woning gekocht heeft zou een warmtepomp een geschikte vervanger voor gas zijn. De verwarming komt dan van de warmtepomp en eventueel in combinatie met een zonneboiler. De warmtepomp onttrekt lucht uit de bodem of omgeving waardoor water verwarmd kan worden. De zonneboiler kan water ook verwarmen en is geschikt om mee te douchen.

Wat als ik mijn woning niet kan renoveren?

Alleen zijn dit prijzige alternatieven, dus besloot de overheid hiervoor subsidies te verstrekken. Zo kan er ook subsidie aangevraagd worden voor het isoleren van de woning. Want immers een goed geïsoleerde woning hoeft minder verwarmd te worden. Maar goed niet iedereen is bij machte om de woning te verduurzamen. Misschien bent u wel afhankelijk van uw verhuurder of woningcorporatie. In dat geval kunt u natuurlijk wel op uw verwarming besparen. Dat houdt simpelweg in dat u minder gaat gebruiken. Zo kunt u uw gaskosten verlagen. En de CO2 uitstoot verminderd automatisch als u minder gas verbruikt. Gas verbruiken is namelijk niet zo goed voor het klimaat.

Waar we ook aardgas voor nodig hebben is onze dagelijkse douche, verkort uw beurten onder de douche dan ook. U zult zien dat uw gaskosten dalen. Vaak wel met zo’n €100 tot €150 per jaar. Door op de verwarming en het douchen te besparen bespaart u automatisch op uw gasrekening. Stap daarbij regelmatig over, laten we zeggen eenmaal per jaar. Ook daar kunt u flink mee cashen. Een gemiddelde welkomstkorting betekent voor u zo’n €350 besparing per jaar. Probeer het maar eens!

 

8.9/10 - (62 stemmen)

Plaats een reactie