Waar lever ik mijn defecte apparaten in?

De koelkast is kapot en niet meer te repareren die laten we niet staan in de schuur of garage. Dan vraagt u zich vast af : Waar lever ik mijn defecte apparaten in? Heeft u een nieuwe koelkast gekocht en laat u deze bezorgen? Dan neemt de desbetreffende winkel het oude apparaat gratis voor u mee. Schaft u een nieuw apparaat aan in de winkel? Dan kunt u ze brengen naar de milieustraat in uw woonplaats. Het kan ook zijn dat de winkel uw oude apparaat inneemt, vraag hun om de procedure.

Waar lever ik mijn defecte apparaten in?

Vooral grote apparaten zoals de koelkast of wasmachine kunnen naar de milieustraat gebracht worden. Zij zullen ervoor zorgen dat deze op een milieuvriendelijke wijze wordt verwerkt. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Maar wat doet u met de tv die kapot is of een computer? Die kunt u vaak ook inleveren bij de elektronica winkels vraag ook daar meer informatie over de wijze van inname en inleveren. Vind u dat teveel gedoe? Dan kunt u ook doorrijden naar de milieustraat. We gebruiken in ons huishouden dagelijks meer dan tien apparaten. Daar staan we misschien niet bij stil, maar een lader voor de telefoon, de elektrische tandenborstel of het scheerapparaat. Dit zijn kleine apparaten en die kunt u vaak ook inleveren bij de winkel.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Lever kleinere apparaten bij uw bouwmarkt of supermarkt in

Bouwmarken en supermarkten hebben buiten vaak inleverbakken staan, daar kunt u ook uw kleinere apparatuur kwijt. En anders kunt u ze ook net zo goed naar de milieustraat brengen. We zijn vaak geneigd om een oud apparaat dat het nog wel doet dan maar te verkopen of weg te geven. Besef dat een oud apparaat vaak meer energie verbruikt. Natuurlijk is het een mooie gedachte dat uw oude koelkast een tweede leven begint bij een ander, maar ook die krijgt met meer energieverbruik te maken. Ons advies: Lever de apparaten in bij de milieustraat en laat hun het apparaat milieuvriendelijk ontmantelen.

Milieuvriendelijke recycling voor uw oude apparaat

Met milieuvriendelijk ontmantelen bedoelen we dat het materiaal van elektrische apparatuur gerecycled wordt. Zo kunnen bepaalde apparaten schadelijke stoffen bevatten. Denk maar aan uw koelkast die CFK en HFK bevat, dit zijn vervuilende broeikasgassen. En van broeikasgassen weten we dat ze het milieu aantasten. En dat is nu net niet wat we willen bereiken daarmee. Milieustraten verwerken en scheiden afval elke dag. Zo wil onze overheid ook het recyclen meer opschroeven. Een aantal jaren terug werd de helft van het afval gerecycled en in 2020 moet dat aandeel naar 75% stijgen. Sommig afval is juist weer geschikt om te gebruiken voor biomassa energie. Denk dan aan duurzame warmte die vervolgens weer bij de Nederlandse huishoudens terecht komt.

8.8/10 - (60 stemmen)

Plaats een reactie