Waarom een hittegolf niet goed is voor uw zonnepanelen

Nu er een hittegolf over Nederland heen gaat zou je denken dat dit voor zonnepanelen een goede zaak is. Want de zon schijnt immers volop. Maar niets is minder waar in dit geval. Het is zelfs zo dat een te hoge temperatuur minder rendement opbrengt. Een set zonnepanelen gedijt het beste tot en met 25 graden Celsius. Als het te warm wordt dan is dit juist niet goed voor de zonnepanelen. Voordat u zonnepanelen besluit te plaatsen, kunt u al rekening houden met de afstand tussen de panelen en het dak. Ook de afstand tussen de panelen zelf is van belang. Zo kan er wind tussen waaien waardoor de panelen iets gekoeld worden. Wij leggen u uit waarom een hittegolf niet goed is voor uw zonnepanelen.

Waarom een hittegolf niet goed is voor uw zonnepanelen

De beste opbrengst behaalt men met zonnepanelen wanneer het wel zonnig is maar niet heel warm. Dus het voorjaar is een hele mooie periode wanneer de zon schijnt. De temperaturen zijn dan niet extreem hoog maar de zon schijnt wel. De mate van zonlicht is het meest belangrijk, niet eens zozeer de temperaturen. Te hoge temperaturen verstoren de balans van de zonnepanelen. Er wordt wel energie opgewekt maar de lading die vrijkomt verdwijnt ook weer. Dit is niet een ideale situatie voor de zonnepanelen. Het is niet zo dat er niks opgewekt wordt, maar het rendement wordt wel minder door de extreme temperaturen.

Maak de zonnepanelen een aantal keer per jaar schoon

Zorg er ook voor dat u een aantal keer per jaar de zonnepanelen reinigt. Anders koekt zich vuil aan de panelen waardoor de opbrengst ook minder wordt. Afspuiten met de tuinslang kan prima. Let er wel op hoe het gesteld is met de hardheid van het water. Is de hardheid van het water in uw regio hoog? Dan kunt u ook opgevangen regenwater gebruiken om de zonnepanelen schoon te maken. Er worden speciale reinigers verkocht die de bovenlaag van de zonnepanelen niet aantasten. Schuurmiddelen zijn uiteraard uit den boze. Betreed het dak ook met het oog op uw veiligheid. Er zijn handige telescoop stangen te koop waarmee u uw dak kunt schoonmaken.

Regenbuien zijn goed voor de zonnepanelen

Een fikse regenbui is ook goed voor de zonnepanelen, stof dat blijft liggen verdwijnt zo weer. Als het een lange tijd niet geregend heeft dan blijft er een laag stof op de panelen liggen. En dit kan ook weer de opbrengt van zonnestroom beïnvloeden. Gelukkig heeft Nederland niet vaak met extreme temperaturen te maken. Waar de zonnepanelen wel weer goed voor zijn tijdens een hittegolf is de koeling van het dak. Zonnepanelen trekken immers het meeste zonlicht aan. De set zonnepanelen fungeert dan eigenlijk als een zonnescherm maar dan voor het dak.

Extra schaduw op uw dak

De opgewekte stroom die u gebruikt in huis zorgt er dus voor dat overtollige warmte afgevoerd wordt. En omdat er tussen de zonnepanelen en het dak ruimte zit kan de wind er ook mooi tussendoor waaien. Uw dak wordt op die manier dus ontzien. De zonnepanelen creëren immers een schaduw. Voor degenen die een zolderkamer hebben en waar zonnepanelen geplaatst zijn zullen een lagere temperatuur ervaren.

De conclusie is dus dat er minder rendement is wanneer het heel warm is of heel bewolkt. De zonnepanelen zorgen ervoor dat men zijn energiekosten kan verlagen. Iedere extra graad boven de 25 graden zorgt dus voor minder rendement. Een goede zonnige maand kan een voordeel opleveren van zo’n €250. Het mag best koud zijn als de zon maar schijnt. Wordt het dus tropisch warm? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw rendement lager is.

8.9/10 - (50 stemmen)

Plaats een reactie