Waarom is mijn gasverbruik ineens enorm hoog?

U verbruikt al enkele jaren 1000 m3 gas, en ineens staat er een heel ander verbruik op de jaarafrekening vermeld. U denkt dan: waarom is mijn gasverbruik ineens enorm hoog? Het is natuurlijk flink schrikken als u deze gegevens voor u hebt. Want wat is daaraan vooraf gegaan? Bent u meer gaan verbruiken? Of heeft u ergens een lekkage? Ten eerste moet u een aantal factoren uitsluiten. Bekijk de jaarafrekening eens goed, want misschien is er gas geleverd met een lage calorische waarde. Dan kan het kloppen dat uw verbruik hoger is. Want er is dan meer gas nodig. De correctiefactor gas wordt dan toegepast. Misschien en verouderde gasboiler die meer is gaan verbruiken?

Waarom is mijn gasverbruik ineens enorm hoog?

U kunt de installateur laten komen om uw gas installatie te laten controleren. Dan worden eventuele lekkages opgespoord. Als hier niets aan de hand is, dan kan het zijn dat er een slimme meter is geplaatst die onverhoopt het verbruik foutief meet. De kans is klein maar is er wel. Degenen die een HR-ketel bezitten kunnen ook nogal eens last hebben van een hoog verbruik. Overigens kan dit bij elke ketel voorkomen. Vooral als de temperatuur van de ketel aangepast wordt. Een hoog verbruik is natuurlijk nooit leuk, en het is zaak daar snel iets aan te doen. Bel uw netbeheerder en vraag ze om de slimme meter te controleren.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Een verhuizing kan de reden zijn

Bent u onlangs verhuisd dan kan uw nieuwe woning de reden zijn van het hoge gasverbruik. Misschien is de nieuwe woning slecht geïsoleerd waar u meer moet stoken. Of is de woning veel groter van inhoud dan de vorige woning. Ook dat is een reden waarom we meer gaan verbruiken. U kunt de gas installatie tijdelijk even uitzetten om te bekijken of er een lek is. Dit zult u moeten ruiken. Als u zelf niets aan uw gewoontes heeft veranderd, dan kunt u in 24 uur uw verbruik meten. Bekijk na een douchebeurt wat de gasmeter aangeeft. Ook wanneer er gekookt is.

Laat de installateur alles goed onderzoeken

Als blijkt dat uw verbruik per dag al hoger is dan kunt u nogmaals uw installateur vragen om langs te komen. Een douchebeurt van 5 minuten per dag is niet zo spannend, een uurtje koken ook niet. Let ook op uw verbruik van de verwarming. Zet deze niet te hoog. Een temperatuur van 19 tot 20 graden is voldoende. Zet de verwarming echt tijdig uit voordat u gaat slapen. Doe dat twee tot een uur van tevoren. Het blijft nog lang hangen de warmte. Op die manier bespaart u op uw gasverbruik. De gasprijzen zijn duurder geworden. En de belasting op aardgas is ook verhoogd. Daarom is besparen op gas ook echt een aanrader. Op die wijze kunt u uw gaskosten enigszins in de hand houden.

Stap eenmaal per jaar over

Elk jaar zoeken naar een goedkopere energieleverancier levert u ook een besparing op. Laat dit dus niet na! Neem uw gegevens ter hand en vul deze in in de energievergelijker. Pak vervolgens de bovenste energie aanbieding want die is altijd de goedkoopste.

 

8.8/10 - (63 stemmen)

Plaats een reactie