Waarom uw radiator ontluchten een goed idee is

We hebben in huis in bijna elk vertrek een radiator hangen. Deze zijn aangesloten op uw cv-installatie. Aan de radiatoren zijn leidingen verbonden die weer naar de cv-ketel lopen. Hierdoor heen gaat water maar wist u dat er makkelijk lucht bij kan komen? Eens in de zoveel tijd moeten we namelijk de cv-ketel bijvullen met water tot tussen de 1 en 2 bar. Tijdens dat proces kan er lucht bijkomen, dit noemen we ook wel valse lucht. Wij gaan u uitleggen waarom uw radiator ontluchten een goed idee is.

Waarom uw radiator ontluchten een goed idee is: Uw gasverbruik kan hoger zijn dankzij valse lucht

Ten eerste kan lucht ook voorkomen als u last heeft van een lekkende leiding, of als de leidingen niet goed geplaatst zijn. U merkt dat er lucht in de leidingen zit als de radiatoren lang koud blijven, meestal is de onderkant dan warm maar de bovenkant niet. En een borrelend geluid in de leidingen is vaak ook te horen. Wat ook voorkomt is dat de radiator helemaal niet warm wordt. In dat geval verbruikt u gas terwijl uw verwarming niet goed warm wordt. En dat is zonde van het gasverbruik. Dus wat kunt u doen?

U gaat de radiatoren dan ontluchten. Dat doe je in een aantal stappen.

  • Zet alle radiatoren compleet open
  • Check of uw cv-ketel aanslaat
  • Draai uw thermostaat op de laatste stand
  • En zet vervolgens uw cv-installatie uit, dan doet u door de stekker uit het contact te halen
  • Pak het ontluchtingssleuteltje en zet deze op het ventiel van uw radiator

Hoe gaat het in zijn werk?

De radiatoren in huis kunt u één voor één opendraaien, en zet eerst uw thermostaat even op 22 graden of iets meer. Dit doet u omdat de lucht die zich in de leidingen bevind kan verzamelen rondom de ontluchtingsventielen van uw radiatoren. Wacht dan even tien minuten en draai vervolgens de radiatoren weer helemaal dicht. U neemt uw ontluchtingssleuteltje bij de hand en een plastic bak waarin het water opgevangen kan worden. Dit doet u omdat bij het ontluchtingsproces vaak vuil water uit de radiatoren komt. Het sleuteltje zet u op het ventiel en draai tegen de klok in. Als er water vrijkomt kunt u het ventiel ook weer dichtdraaien.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Waarom uw radiator ontluchten een goed idee is

Let goed op de luchtdruk van de leidingen

Doe dit vervolgens bij alle radiatoren in huis, zorg wel dat u beneden begint en boven eindigt. Want lucht stijgt op. Zo weet u dat eventuele valse lucht zodra u boven geëindigd bent echt verdwenen is. Als u het hele proces doorlopen heeft en alle lucht uit de leidingen is, zet u uw cv weer even aan. Dit doet u zodat u kunt kijken hoe het met de luchtdruk gesteld is. Ligt de druk van de leidingen onder de 1 bar dan weet u dat u de cv bijvullen moet met water.

De cv bijvullen na het ontluchten?

De cv bijvullen is best simpel. Zet weer uw cv-installatie uit en wacht even 10 minuten. Als uw cv-installatie een digitaal display heeft kunt u de stekker er overigens in laten zitten. Zoek vlakbij uw cv-ketel naar de waterkraan zet daar de bijvul slang op. Door de slang omhoog te houden kan deze al iets vollopen met water, het andere uiteinde van de slang sluit u aan op uw cv-ketel. Hier bevind zich namelijk een vulkraan. U kunt nu uw cv bijvullen als u op het display ziet dat de druk tussen de 1.5 bar en 2 bar is dan is het klaar. Draai dan eerst het vulkraantje dicht en erna uw waterkraan. Nu kunt u met een gerust hart de slang ontkoppelen, houdt wel een emmer bij de hand waar u de slang in plaatst. Zo hoeft u geen water te morsen.

Is het tijd voor een professional?

Komt het voor dat na het ontluchten en bijvullen u nog steeds vrij koude radiatoren heeft, of hoort u lucht of getik? Dan zou het goed mogelijk kunnen zijn dat u ergens een lekkage bij de leidingen of de cv-ketel heeft. In dat geval kunt u het beste een installateur laten komen.

Kortom een cv-installatie kan voor een hoger gasverbruik zorgen. En dat kan dus komen door valse lucht. Andere mankementen aan een cv-installatie kunnen er ook voor zorgen dat uw gasverbruik hoger dan normaal is. Laat in dat geval altijd een onderhoudsmonteur langskomen. Zij kunnen onderzoeken waar een eventueel defect of lekkage zit. Wacht er ook niet te lang mee, het zou zonde zijn dat uw gaskosten stijgen terwijl het misschien makkelijk op te lossen is. Hoe dan ook, zorg er voor dat uw cv-ketel elk jaar gecontroleerd wordt.

8.4/10 - (74 stemmen)

Plaats een reactie