Waarom ventileren zo van belang is

Waarom ventileren zo van belang is heeft te maken met onze gezondheid, maar ook heeft het invloed op onze energierekening. Klinkt gek hè? Maar als er veel condens en vocht in huis aanwezig is dan moet uw verwarming harder werken om het warm te krijgen. Op die wijze verbruikt uw cv meer gas om de lucht in huis te verwarmen. Ventileren is natuurlijk altijd een goede zaak. Want lucht wordt vervuild door koken, door onze ademhaling, en de buitenlucht kan stofdeeltjes bevatten. Dit moet natuurlijk weer afgevoerd worden. Gebeurt dit niet dan is de luchtkwaliteit in huis natuurlijk niet gezond.

Waarom ventileren zo van belang is

De oudere woningen zijn vaak niet of matig voorzien van een ventilatie systeem. De meest simpele manier is om de ramen op een kiertje te zetten, in de nacht is dat ideaal. Probeer ook zoveel mogelijk condensvorming te voorkomen. Van koken komt er ook condens, dus zet ook hier het raampje op een kier. Hetzelfde geldt natuurlijk na de dagelijkse douche, houdt de badkamer deur gesloten en zet als het mogelijk is daar een raampje open. Bevind zich daar een raam dan moet u juist wel de deur openzetten. Wanneer er zich geen raam in de badkamer bevindt is er meestal wel een mechanisch ventilatie systeem in de woning aanwezig. Bij hele oude woningen natuurlijk niet, dan is elke dag luchten de beste optie.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Ventileren tijdens het douchen, koken en s’nachts wanneer we slapen

Tijdens het koken is het ook verstandig om de afzuigkap te gebruiken, deze voert de warmte en lucht af tijdens het koken. Heeft u geen afzuigkap zet dan ook hier weer het raam open. Soms komt het voor dat er vochtproblemen in huis zijn, laat dit zo snel mogelijk repareren. Ook vochtproblemen zorgen voor extra condens in de woning. Stel u bent huurder licht dan uw woningcorporatie of verhuurder in. Zij moeten dit dan voor u oplossen. In de winter willen we liever niet de ramen openzetten, en dat is logisch. Maar in welk seizoen u zich ook bevind, zet ook in de herfst en winter de ramen s’nachts open op een kiertje.

Ventileren is goed voor de gezondheid en voor onze energierekening

Verse aangevoerde lucht is beter voor onze gezondheid. U hoeft echt niet de hele dag de ramen op een kier te houden want zou weer kunnen resulteren in schimmel. Schimmel is uiteraard ook schadelijk voor onze gezondheid. Wanneer u ontwaakt kunt u de ramen weer dicht doen. We willen in de winter natuurlijk niet de was buiten hoeven ophangen, en vaak kan dat ook niet omdat het buiten niet droog is. En de wasdroger steeds gebruiken draagt bij aan hogere energiekosten. Hang de was ergens waar het mogelijk voor u is te ventileren. Dan kan het vocht dat vrijkomt bij de condensatie ook weer afgevoerd worden.

8.1/10 - (56 stemmen)

Plaats een reactie